Više od 400 biciklista sudjelovalo na biciklijadi „Biciklom do zdravlja“

Objavljeno: 05.06.2015. 09:42

Zadnja izmjena: 25.03.2016. 08:52

Foto: Varaždinska županija

U organizaciji Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin i uz partnerstvo Radija Megaton te potporu Varaždinske županije, održana je druga biciklijada „Biciklom do zdravlja“.

Unatoč vrlo toplom vremenu biciklijada je okupila velik broj biciklista, više od njih 400 s plaćenim startninama, koji su u otprilike sat vremena prošli stazu od parkirališta ispred varaždinskog groblja do Zelendvora, u duljini od oko 14 kilometara. Biciklijada je imala i humanitarnu svrhu jer će se prikupljenim sredstvima podmiriti trošak mladim dijabetičarima između 10 i 16 godina iz Varaždinske županije u kampu za dijabetičare u Puli, što je jedna dugogodišnja tradicija koju njeguje varaždinsko Društvo dijabetičara.

Osim četiristotinjak biciklista, potporu su ovoj biciklijadi dali i saborski zastupnik i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić te zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač, a uz njih i zamjenik župana Alen Kišić u ime Varaždinske županije.

- Dijabetes je jedan od vrlo čestih uzroka kardiovaskularnih bolesti koje su najčešći uzrok smrtnosti u Varaždinskoj županiji. Stoga je i naš prvi prioritet u nedavno donesenom Planu zdravstvene zaštite upravo zaštita od kardiovaskularnih bolesti pa je logično da smo svesrdno podržali ovu akciju. Uostalom, prema službenim podacima čak 9.879 građana naše županije imalo registriran dijabetes tipa 2. Mogu reći da smo jako zadovoljni što imamo čitav niz udruga koje su nam partneri u takvim javnozdravstvenim akcijama senzibiliziranja i edukacije javnosti, i te udruge mi podupiremo iz našeg proračuna - rekao je zamjenik župana Alen Kišić, zahvalivši Udruzi za zaštitu od dijabetesa Varaždin na cijeloj akciji i njenom humanitarnom aspektu, te Radiju Megaton na partnerstvu.

Predsjednica Udruge za zaštitu od dijabetesa Varaždin Antonija Brlek istaknula je veliko zadovoljstvo ovom drugom akcijom.

-Vrlo smo zadovoljni ovogodišnjom akcijom i zahvaljujem svim građanima na velikom odazivu jer je bilo puno više biciklista i okupljenih nego prošle godine. Vjerujem da smo bili jako dobri organizatori i veselim se što smo sakupili sredstva kojima ćemo pomoći našim malim dijabetičarima da budu u kampu, uče o borbi protiv dijabetesa i druže se s vršnjacima iz cijele države koji imaju jednake probleme – istaknula je predsjednica udruge Antonija Brlek, rekavši kako se unaprijed veseli slijedećoj biciklijadi jer je očito kako biciklijada svake godine privlači sve više zainteresiranih.

Osim biciklijade, druženje u prekrasnom okruženju Zelendvora uz tradicionalni grah, zabavni program i brojne društvene igre, trajalo je tijekom cijelog dana.

Komentari