Za zdrav i raznolik vrt neophodno je začinsko bilje i cvijeće

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 04.06.2015. 12:59

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Ilustracija

Osnova za zdravu biljku je zdravo tlo. Ukoliko ono iz nekog razloga manjka hranjivima, previše je zbijeno ili zakorovljeno, jasan nam je znak da nešto s njim nije u redu. Prirodnim pripravcima obogatit ćemo ga i povećati otpornost biljaka...

Za zdrav i raznolik vrt neophodno je i začinsko bilje i cvijeće. Tako su “najosnovnije ” biljke u vrtu neven i kadifice, koje svojim mirisom tjeraju nematode iz tla i tako djeluju ozdravljujuće na tlo. Probajte u svaki slobodni kutak ubaciti neki cvijet koji će privlačiti korisne kukce u vrt ili začinsko bilje koje djeluje ozdravljujuće na tlo i svojim mirisom tjeraju nametnike, predlaže dipl. Ing. agronomije  Ivan Bača, jedan od stručnjaka zaposlenih u varaždinskim Parkovima.

Evo popisa nekoliko vrsti koje su poželjne u svakom biovrtu:

kamilica – djeluje ozdravljujuće na tlo, poboljšava okus kupusnjačama i krumpiru, u krumpiru ima i utjecaj na zaštitu od krumpirove zlatice, privlači uši pa ih tako odvraća od ostalog bilja
bosiljak – odlično se slaže s rajčicom, odbija nametnike
gaillardia – privlači korisne kukce u vrt
mak – privlači osolike muhe, koje su prirodni neprijatelj biljnih ušiju
cinije – privlače korisne kukce u vrt
suncokret – privlači ptice u vrt, koje se hrane  “nametnicima” i izmetom bogatim fosforom gnoje tlo  vučika – svojim korijenjem veže dušik, tako da gnoji okolno tlo dušikom

Biljni pripravci

Svatko danas može napraviti svoj biljni pripravak iz biljki koje se nalaze slobodno u prirodi, kao samonikle. Biljke koje su izuzetno korisne pri ubrzavanju rasta drugih biljaka te imaju pozitivan utjecaj na tlo svima su dobro poznata kopriva, lišće rajčice i lišće cikle, kao i neke druge.

Za smanjenje broja štetnika koristit ćemo opet koprivu, list rabarbare, list bazge (raste samonikla u našim šumama), pelin, kamilicu te biljke s visokim sadržajem tanina (hrastova kora i orahov list).

Te biljke nalazimo slobodno u prirodi, a koristimo ih u raznim pripravcima svježe ili osušene. Bitno ih je brati pred cvatnju i za vrijeme suhog i sunčanog vremena. Sušimo ih na čistom i sjenovitom mjestu u tankom sloju, s vremena na vrijeme ih okrenemo i rastresemo. Nakon sušenja i usitnjavanja, važno je kod čuvanja da izbjegnemo pojavu plijesni, odnosno treba ih čuvati na suhim i prozračnim mjestima (nekakvi drveni sanduci ili slično).

Te biljke korisne su za aktivaciju života u tlu i primjenjujemo ih kao tekuće gnojivo. Pripravak se spravlja na način da u plastičnu ili drvenu posudu do pola nalijemo vodu kišnicu. Posudu ostavimo na suncu i promiješamo par puta dnevno. Pokrijemo je tankom mrežicom da bismo spriječili upadanje nečistoća. Kada se pripravak zapjeni, ubacimo šaku kamenog brašna na 10 litara vode da bismo spriječili stvaranje neugodnih mirisa.

Nakon nekoliko sunčanih dana pripravak je gotov.

Koristi se za prihranu bilja razrijeđen u omjeru 1:10 za lisnato, a 1:2 za plodovito povrće. Na taj način si sami možete spraviti zaštitna sredstva i potrebita gnojiva za

Komentari