Nacionalni dan

I Varaždinke su se pridružile borbi protiv nasilja nad ženama

Dodaju i da su na skupu namjeravale izložiti 13 ruža za stradale žene, no potkrala im se greška - bila je jedna viška, odnosno bilo ih je 14...
Objavljeno: 24.09.2023. 19:56

Zadnja izmjena: 24.09.2023. 20:18

Grupa aktivistkinja, građanki, zaposlenica sustava socijalne skrbi, članica udruge "Uz vas" i volonterki organizirala je javno okupljanje povodom Nacionanog dana borbe protiv nasilja u obitelji u petak na Habdelićevom trgu, s namjerom da upozore da je nasilje u obitelji i nad ženama problem cijelog društva.
 
- Kako su prije nekoliko dana bile najavljene zakonske promjene koje su išle u smjeru bolje zaštite žena, a i zbog želje da potaknemo sve one žrtve nasilja koje ne prijavljuju nasilje, željeli smo skup održati u ozračju nade da stvari konačno kreću na bolje. Željele smo podjeliti informacije o pravima žrtava, potaknuti i građane i odeće ljude u Gradu da krenemo zajedno u daljnja poboljšanja zaštite žena žrtava nasilja - priopćila je ta udruga. 

Dodaju i da su na skupu namjeravale izložiti 13 ruža za stradale žene, no potkrala im se greška - bila je jedna viška, odnosno bilo ih je 14. A onda su, nakon završetka okupljanja, saznale da je ruža i trebalo biti 14 i to zbog mlade Osječanke koja je umrla od pucnja iz službenog pištolja svog momka. - Naša je ideja o pozitivnom ozračju okupljanja je počela blijediti i gubiti se pred neminovnom realnosti, a ta je realnost da gotovo svakog dana može ponovo izgubiti život neka od nas. Žena. I to od sebi najbliskijih  i najdražih - napominju iz te udruge.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, prema odluci Sabora RH iz 2004. godine, obilježava se 22. rujna u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

 

 

 

 

Komentari