kuća kakve nigdje nema

FOTO: Varaždinac Josip počeo postavljati pločice kako bi lakše uzdržavao obitelj, a završio kao pravi umjetnik

Objavljeno: 15.11.2018. 19:06

Zadnja izmjena: 15.11.2018. 20:36

Foto: Luka Šalamun

Vitalan varaždinski umjetnik Josip Jurak sa svoje 82 godine još je uvijek u naponu kreativnog stvaralaštva, što potvrđuje njegova neobična i jedinstvena kuća cijela ukrašena u stilu nizozemskog umjetnika Pieta Mondriana. Na fasadi kuće se tako nalazi na mondrianski način prikazani 'Veliki prasak'od keramičkih pločica, ali i ostale teme i motivi izraženi linijama i plohama. Kako bismo saznali nešto više o ovom intrigantnom Varaždincu i njegovom stvaralaštvu, posjetili smo ga i popričali s njim, a on nam je štošta zanimljivo otkrio. 

Josip je cijelu kuću, koja je svojevrsna galerija, ukrasio keramičkim pločicama inspiriran stvaralaštvom poznatog slikara Pieta Mondriana, a u planu je i prikaz križnog puta. Ovaj svestrani hobist i amaterski umjetnik bavi se i štafelajnim slikarstvom, a do sada je imao 18 izložaba. U planu je i retrospektivna izložba štafelajnog slikarstva, ali i mozaika, jer Josip nije ukrasio samo svoju kuću, već je i radio na jednoj zgradi u zagrebačkoj Dubravi gdje je svoj umjetniki rukopis ostavio u temi 'Dijete u sadašnjosti i budućnosti', a čak je i svoju vikendicu ukrasio na jedinstven način. Kaže Josip, nije još cijela kuća gotova, ali će biti.

Inače, Josip je studirao telogiju i diplomirao informatiku u Varaždin, a kako bi lakše prehranio svoju obitelj počeo je i postavljati pločice. Kada je vidio da uvijek ima oko 2% otpada od pločica odlučio je to iskoristiti i tako došao na ideju da ih pretvori u sredstvo umjetničkog izražavanja. Počeo je s pejzažima, portretima i religioznim temama, no jednom prilikom kada je u Zagrebu imao izložbu, u to vrijeme u Klovićevim dvorima bila je izložba Pieta Mondriana koju je posjetio i tada se susreo sa stvaralaštvom Mondriana koje ga je fasciniralo, a njegov geometrijski, plošni izraz činio mu se pogodnim upravo za umjetničko izražavanje keramičkim pločicama na fasadi kuće i tako je sve krenulo. Od tada je mondrianski stil uvijek podloga za različite teme koje prikazuje.

Kako su susjedi uvijek posjećivali njegove izložbe, odlučio im se odužiti pa je fasadu prednjeg dijela kuće posvetio njima i prikazao ih na apstraktan način, raznobojnim pločicama, pod nazivom 'Susjedi-Ekumena'. Na tom prikazu nalaze se i tri bogomolje - crkva, sinagoga i džamija kojima pripadaju njegovi susjedi po vjerskom opredjeljenju. Na taj način je, kako kaže, u mondrianski stil unio nešto svoje. Priznaje kako je to dosta zahtjevan posao jer se radi na visini i do 7 metara. Osim spomentog prikaza susjeda, tu je u 'Veliki prasak' koji je nastao nakon 10 godina sakupljanja pločica i koji prikazuje nastanak svemira interpretiran na poseban Josipov način, a posvećen je jednom belgijskom svećeniku koji je izučavao teoriju nastanka svemira. Rad je, kaže, trajao oko tri mjeseca, a svaki kutak njegove kuće priča jednu posebnu priču u što se uvjerite u fotogaleriji koju vam donosimo. 

Komentari