istraživanje agencije hendal

KAKO ŽIVE 25-GODIŠNJACI? Radije kuhaju nego izlaze, ne zanima ih politika i skoro polovica alkohol konzumira rijetko

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 07.11.2018. 10:43

Zadnja izmjena: 07.11.2018. 10:43

Agencija Hendal za istraživanje tržišta obilježava 25 godina rada i tim je povodom provela istraživanje o životu, navikama i stavovima onih koji su se rodili 1993. godine, kada je Hendal počeo s radom u Hrvatskoj

U Hrvatskoj danas živi oko 49.000 dvadesetpetogodišnjaka, a kako prenosi Jutarnji.hr, prosječan 25-godišnjak u Hrvatskoj zaposlen je u struci, spava između pet i sedam sati, više od šest sati dnevno provodi na svom pametnom telefonu, bavi se sportom, informira se online, politički je neutralan, još uvijek živi s roditeljima, ali štedi i planira osnivanje obitelji, djecu i kupovinu stana, pokazalo je istraživanje koje je provela agencija za istraživanje tržišta u Hrvatskoj - Hendal.

''Mladi radije kuhaju nego izlaze''

Istraživanje koje je prema pisanju Jutarnjeg lista provedeno u listopadu na 172 ispitanika između ostalog također pokazuje kako 25-godišnjaci u slobodno vrijeme češće kuhaju nego izlaze u klubove, kino ili kazalište, a više od polovice ispitanika ne posjeduje svoju vlastitu nekretninu. Što se politike tiče, ,mlade ne zanimaju političke stranke, ali niti sindikati - 94 posto ih nije u članstvu niti jedne političke stranke, a 96 posto nisu članovi sindikata.

Većina ih planira i brak i djecu - 28 posto ispitanih kaže da će sasvim sigurno stupiti u brak, a 30 posto je reklo da će vjerojatno to učiniti. Kad je pak riječ o djeci, 70 posto planira imati jedno ili više djece.

Zaposleno je 57 posto ispitanih 25-godišnjaka, dok se još uvijek školuje njih 26 posto, a 16 posto ih je nezaposleno i u potrazi za poslom. Svaki drugi ispitanik navodi da je donekle zadovoljan trenutnim poslom, što je očekivano budući da je 59 posto ispitanih 25-godišnjaka odgovorilo da rade u struci, a 22 posto ih je reklo da zbog vlastita izbora ne rade u struci, piše Jutarnji.hr.

Očekivano, 25-godišnjaci u Hrvatskoj ne mogu bez svog pametnog telefona, koji više od šest sati dnevno koristi 43 posto ispitanih, a između tri i šest sati njih 27 posto. U istraživanju 77 posto tvrdi da nikada ne konzumira lake droge, 62 posto nikada ne puši, s vremena na vrijeme alkohol konzumira njih 36 posto, a rijetko, odnosno samo u posebnim prilikama, alkohol konzumira njih 42 posto.

 

Komentari