hrana budućnosti

Meso bez ubijanja i 'pametnije' povrće

24sata.hr

Objavljeno: 04.04.2017. 14:46

Zadnja izmjena: 04.04.2017. 14:48

Foto: Pixabay

Rast populacije jedan je od problema koji bi mogao prijetiti našem preživljavanju na planetu. Sve veći broj ljudi zahtijeva i veće površine za uzgajanje biljnih kultura i životinja zbog čega mnogi znanstvenici rade na inovativnim rješenjima koji će drastično mijenjati način na koji se proizvodi hrana u budućnosti. 

Memphis Meats je jedna od kompanija koje se bave proizvodnjom mesa, ali bez ubijanja životinja. Oni koriste matične stanice pravih životinja kako bi uzgojili meso. Na taj način mogu usmjeriti rast stanica i odrediti koliko će masnoće sadržavati, ali meso je sigurno od raznih antibiotika, patogena i brojnih štetnih sastojaka, a kako se čini ima okus pravog mesa. Trenutno proizvode govedinu, svinjetinu i perad, a očekuju da će kroz pet godina biti spremni za masovno tržište. 


S druge strane, nove tehnologije mijenjaju i proizvodnju povrća. Tako imamo poljoprivredne farme usred gradova koje u tvorničkim halama mogu proizvesti 100 puta više hrane od klasičnih farmi i koriste 95 posto manje vode i to bez pesticida. Povrće se ovdje proizvodi u potpuno kontroliranim uvjetima svih 365 dana u godini, uz gomilu senzora koji prate svaki detalj proizvodnje hrane. Uz to, kako se proizvodi u gradu, kao što je u slučaju tvrtke u New Yorku, svježa hrana stiže za manje od dana do kupaca. 

Komentari