seminar o holokaustu

Dretar o svom putovanju u Ameriku: "Tamošnji učenici ne mogu ni zamisliti strahote holokausta"

Objavljeno: 02.08.2017. 19:34

Zadnja izmjena: 02.08.2017. 19:35

Početak srpnja označava vrijeme kada škole potpuno opuste od učenika, a učitelji odrađuju zadnje sjednice. Pokoji seminar ili radionica i to je to - pravac na zasluženi godišnji odmor. Milivoj Dretar, profesor povijesti i geografije u Jalžabetu, okrenuo je na drugu stranu svijeta - u Ameriku.

Prilika je bila i više nego primamljiva, jednotjedni seminar u Detroitu za poučavatelje o holokaustu u osnovnim i srednjim školama. Odlazak na seminar je podržalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje godinama surađuje s USHMM u Washingtonu i Yad Vashemom u Izraelu.

- Društvene mreže mogu poslužiti u mnogo korisnih stvari, jedna takva je i da sam saznao za ovaj seminar. Stupio sam u kontakt s organizatorima i oni su me odmah pozvali.  Sa mnom je pozvana i jedna kolegica s Malte pa smo zajedno „branili“ boje Starog kontinenta jer smo bili prvi učitelji iz Europe na njihovom skupu i bilo im je jako drago radi toga. Proveli smo šest izvrsnih dana u Detroitu, upoznali mnoge ljude, obogatili svoje spoznaje, kaže prof. Dretar.

- Seminar se odvijao u Holocaust Memorial Centru, dobro smo ga razgledali muzejski postav, slušali predavanja o mržnji, antisemitizmu, naci-propagandi, refleksijama. Imali smo susret s Paulom Marks Bolton koja je preživjela 4 nacistička logora, ona skoro svaki tjedan održava sesije s posjetiteljima Centra. - priča nam Dretar.

Amerikanci o holokaustu 

Zanimalo nas je kako Amerikanci gledaju na holokaust i na povijesne prilike u Hrvatskoj.

- Povijest Europe poznaju relativno dobro, ali ju ne podučavaju kao mi. Drugi svjetski rat je zanimljiv kako našim, tako i njihovim učenicima. No, Hrvatska se u tom kontekstu slabo spominje, kao kvislinška država koja je podržavala nacifašističku Osovinu. Zanimljivo im je bilo da se u mom okruženju nalaze čak četiri koncentracijska logora - Danica, Loborgrad, Gornja Rijeka i Lepoglava, no i činjenica da ih učenici baš i ne posjećuju. - kaže Dretar i nadodaje kako je to nešto što oni mogu samo zamišljati.

- Nisu im bili toliko poznati ni razmjeri Holokausta u Hrvatskoj i varaždinskom kraju gdje je središte naše županije 1941. proglašeno prvim Judenfrei gradom u NDH. Naravno, Amerikanci vrlo jasno raspoznaju tko se borio na kojoj strani, cijene svaki oblik otpora fašizmu koji se pojavio u Europi i o tome mnogo poučavaju. - napominje Dretar.

Gost Ludbrežanima u Minneapolisu

Iako je Milivoju put u Ameriku bio 'radne' prirode, ako se to tako može nazvati, zanimalo nas je da li je imao priliku za obilazak i nekih drugih mjesta na što smo doznali kako se tamo družio i s našim 'domaćima'.

- Posjetio sam slavni Mt. Rushmore u Dakoti, Devil Tower u Wyomingu, Toronto, Niagaru i Washington D.C. Iskoristio sam priliku što u tom dijelu Amerike živi velik broj Ludbrežana pa sam bio njihov gost u Minneapolisu, u St. Catherines i u glavnom gradu. Obišao sam mnogo mjesta, čak se i Amerikanci bili u čudu da je to kod njih. Kada bi zapitali odakle sam, na riječ Croatia oduševljeno su reagirali. Prekrasna tri tjedna prebrzo su prošla.

Komentari