bolje spriječiti nego liječiti

Impotencija - recite zbogom erektilnoj disfunkciji

emuskarac.com

Objavljeno: 12.05.2016. 17:11

Zadnja izmjena: 12.05.2016. 17:11

Foto: Ilustracija

Impotencija ili erektilna disfunkcija je nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije dovoljne za spolni odnos. Usprkos zabludi da se ovaj problem javlja sa starenjem, ta pojava se ne smatra normalnom ni u kojoj dobi. Prema istraživanju oko 5% muškaraca u dobi od 40 godina i između 15-25% u dobi od 65 godina ima ozbiljnih problema s impotencijom.

Uzroci impotencije

Pod uobičajene uzroke impotencije spadaju fizički uzroci poput bolesti koje utječu na cirkulaciju, bolesti živčanog sustava, kronične bolesti, ozljede penisa, određeni lijekovi, ali i razni uzroci psihološke prirode. Faktori rizika za impotenciju su pretilost, povišen krvni tlak, fizička neaktivnost, dislipidemije, kronični stres. 

Prevencija i liječenje impotencije

Održavanje općeg zdravstvenog stanja
Obzirom da je impotencija u mnogim slučajevima uzrokovana smanjenim dotokom krvi iz blokiranih arterija, važno je održavati iste životne navike koje imaju oni iz visoko rizične skupine srčanih bolesnika. Ove navike uključuju: prehranu bogatu svježim voćem i povrćem, integralnim žitaricama i vlaknima, te s niskim sadržajem zasićenih masti i natrija. Konzumiranje alkohola treba biti umjereno. Izuzetno je važna redovita tjelovježba, a vrlo je važno prestati pušiti.

Česte erekcije
Impotenciju može spriječiti stalna spolna aktivnost. Česte erekcije stimuliraju dotok krvi u penis. Važno je napomenuti da su erekcije najjače u snu, neposredno prije buđenja. Jesen je godišnje doba kada su razine muških hormona najviše, a spolna aktivnost najčešća.

Vježbe
Kegelova vježba je jednostavna vježba koju najčešće prakticiraju muškarci s urinarnom inkontinencijom i trudnice. Može pomoći i u slučajevima gdje je erektilna disfunkcija posljedica poremećene krvne cirkulacije. Osnovna tehnika sastoji se od stezanja i opuštanja mišića male zdjelice koji kontrolira uriniranje. 

Promjena lijeka ili doze lijeka koji uzrokuje impotenciju
Ako je problem uzrokovan nekim lijekom, potrebno je da pacijent s liječnikom razmotri njegovu alternativu ili smanjenje doze. U liječenju visokog krvnog tlaka, manja je vjerojatnost da će npr. ACE-inhibitori, za razliku od mnogih drugih preparata, uzrokovati seksualnu disfunkciju.

Psihoterapija
Često se impotencija, bez obzira na etiologiju, liječi nekim oblikom psihološke, biheviorističke, seksualne ili kombinirane terapije. U takvim slučajevima dobro je uključiti i partnera, bez obzira da li je seksualna terapija dio liječenja ili nije.

Izvor: emuskarac.com

Komentari