suvremeni trend

Zašto muškarci postaju sve manje - muškarci?

tportal.hr

Objavljeno: 26.05.2016. 11:08

Zadnja izmjena: 26.05.2016. 11:15

Foto: Ilustracija

Muškarci su još uvijek u prednosti samo zato što imaju kromosom Y, ali zadovoljnih je sve manje i bit će ih sve manje zadovoljno u razvijenim zemljama, ne onih na vrhu, nego onih na dnu piramide, među niže obrazovanom masom muškarčina koji su nekada kruh zarađivali mišićima i mišićima dokazivali muškost. Svjetska ekonomija sve manje treba mišiće, a sve više mozak, sve manje lopatu, a sve više dobru uslugu.

Na prvi pogled patrijarhat je i danas sasvim uspješan koncept. Više od devedeset posto predsjednika i premijera u svijetu su muškarci, kao i golema većina šefova velikih korporacija (95 posto), milijardera (98 posto) i guvernera centralnih banaka (91 posto). Ništa nova. Pogledajte samo nas Hrvate. Jest da nam se omaknula predsjednica, ali prebrojite Vladu. 

Mada ih je većina bez brkova, ipak su to muškarci, od premijera, prvog potpredsjednika i potpredsjednika, do ministara, uz časne iznimke tri ministrice (rada, uprave i socijalne skrbi). Muškarci dominiraju financijama, tehnologijom, filmom, sportom, glazbom. Čak i u HRT-ovom The Voiceu mentori su tri muškarca i jedna žena; čak i kad je u pitanju kuhača, u RTL-ovom Tri, dva, jedan - kuhaj omjer sudaca je sličan.

Članak u cjelosti pročitajte na: tportal.hr

Komentari