Jedan od organizatora digitalnog hakatona VersusVirus bio je i Tehnološki park Varaždin, koji je prepoznao vrijednost ove inicijative. Nakon dvodnevnog maratona ideja izabrani su i najbolji.

Nakon 48 sati rada timova, žiri je odabrao pet najboljih. Tri od pet najboljih rješenja odnose se na djecu, roditelje i učenje.

  • Chatbot Dejana pomagati će roditeljima i nastavnicima u provedbi nastave na daljinu za djecu s poteškoćama u razvoju. 
  • Naucime.online je platforma koja pomaže u savladavanju gradiva učenicima i studentima,
  • Stay (in)sane parenting hub pomaže svim roditeljima da bolje organiziraju vrijeme, obaveze i zabavu za djecu u danima samoizolacije.
  • Tilda je digitalna donacijska platforma putem koje se prikuplja pomoć za ljude u nevolji poput onih koji su u nedavnom zagrebačkom potresu ostali bez domova. U zamjenu za donaciju korisnicima nudi digitalni poziv s poznatim osobama.
  • Green community rooftops for a better life je ideja o vrtovima na krovovima i balkonima stambenih zgrada koji doprinose našoj samoodrživosti što se tiče hrane, boljoj kvaliteti zraka i kvaliteti života u gradovima.

Ove pobjedničke ideje rezultat su 48-satnog hakatona protiv virusne krize #versusvirus.hr održanog ovog vikenda, koji je okupio 136 sudionika u zajedničkom “hakiranju” problema izazvanih pandemijom virusom SARS-CoV-2 ili COVID-19.

VersusVirus je prvi hakaton u Hrvatskoj održan u potpunosti u virtualnom svijetu. Od petka navečer, pedesetak hakerica i hakera okupljenih u 15 timova radilo je na razradi svojih ideja uz pomoć tridesetak mentora koji su im bili na raspolaganju.

Zadatak je bio osmisliti inovativna rješenja za probleme nastale zbog pandemije koronavirusa. Rješenja su se tražila za široki raspon tema, od brzih odgovora na krizu, gospodarstva, edukacije, umjetnosti do osnaživanja zajednice, okoliša, upravljanja, zdravlja, solidarnosti.

Sudionici i organizatori stalno su bili u kontaktu putem online aplikacije Slack i platforme za videokonferencije Zoom gdje su razmjenjivali ideje, pohvale, kritike pa i dogovarali razmjenu svježeg kvasca.

Osim pomoći mentora, timovi su imali priliku pratiti i virtualna predavanja te tako dodatno naučiti ili osnažiti znanja i vještine koje već posjeduju - o tome kako zadržati mentalnu čvrstoću u doba krize, o tome što je to impakt i kako kreirati projekte s pozitivnim učinkom, o tome kako pripremiti dobru priču za video, kako dobro prezentirati ideju, a ponešto i o iznenađenjima u prodaji odnosno izlasku zrelih ideja na tržište.

Inovativna rješenja

Jedna od sudionica, Martina Anišić, sažela je svoje iskustvo:

- Prvi puta sam sudjelovala u hakatonu jer mi se svidjela ideja suradnje s talentiranim ljudima iz raznih područja u pronalaženju inovativnih rješenja za Covid-19 krizu u samo jednom vikendu. To je rezultiralo upoznavanjem ljudi s različitim vještinama i iskustvom, ali istom ambicijom - da što bolje iskoristimo svoje sposobnosti i smislimo rješenja koja će konkretno pomoći našim sugrađanima. Oduševljena sam ovom organizacijom i mentorima koji su s nama bili uz svaki korak - svaka čast na ovom izvrsnom događaju i veselim se vidjeti kakav će utjecaj imati na našu zajednicu, naglasila je Martina.

Za borbu protiv virusa i nošenje s ovom, ali i bilo kojom drugom krizom, jer one su sve povezane, moramo biti ujedinjeni, solidarni, surađivati i djelovati izvan svojih ustaljenih okvira a upravo to se dogodilo na nacionalnom hakatonu VersusVirus, zaključenom u nedjelju navečer.

Organizatori ovog događaja, koji su utrošili sate volonterskog rada kako bi događaj prošao bez ikakvih poteškoća su: Impact Hub Zagreb, Tehnološki Park Varaždin, Zelena energetska zadruga, Terra Hub, Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, Lean Startup Hrvatska, Riječka razvojna agencija Porin, EIT RIS Climate KIC Hub Hrvatska, Ivy Digital i EduNorth.

Ključne riječi: tehnološki park varaždin,

Komentari

20.04.2020. 18:34h Zadnja izmjena: 20.04.2020. 18:49