zapratite "stari novi marof"

Fotogalerija - Nostalgični prizori Novog Marofa kroz posljednjih 100 i više godina

Objavljeno: 04.04.2021. 08:44

Zadnja izmjena: 04.04.2021. 08:51

Foto: Fotografije iz arhive "Stari Novi Marof" ustupila administratorica stranice Nadica Rain

Dok većina ljudi juri za svojom beskonačnom i bespoštednom borbom sa svakodnevnicom, postoje rijetki ljudi koji svoju svakodnevnicu bespoštedno „troše“ kako bi trag te naše svakodnevnice – aktualne i one već minule - sačuvali za buduća vremena.

Jedna od takvih osoba, kojoj će generacije budućih naraštaja zasigurno biti zahvalne, jest i Novomarofčanka Nadica Rain koja je pokrenula Facebook stranicu „Stari Novi Marof“. Na tom mjestu do sada je objavljeno više od 1.400 fotografija, razglednica i dokumenta iz prošlosti Novoga Marofa i okolice. I ne samo da je objavljeno, nego je i profesionalno obrađeno, budući da je gospođa Rain bivša ravnateljica novomarofske knjižnice zaslužna za njezinu informatizaciju u razdoblju 1995.-2010., te jedna od prvih trinaest knjižničara u Hrvatskoj koji su stekli pravo na stvaranje vlastitih kataloških zapisa u Skupini katalog hrvatskih knjižnica.

Administratorica Facebook stranice "Stari Marof" Nadica Rain 1977. godine

„Stranica je u početku bila moja privatna, gdje sam objavljivala fotografije iz privatne arhive, no ubrzo je postao jasno da je interes iznimno velik, pa je stranica postala projekt Knjižnice a ja njezin administrator“, kaže Nadica. 

Iako se skupljanjem fotografija pa i fotografiranjem bavi cijeli život, Facebook stranicu „Stari Novi Marof“ pokrenula je tek nakon mandata ravnateljice, odnosno od kada je za taj veliki posao mogla izdvojiti potrebno vrijeme. Dnevno, ipak, ne objavljuje više od jedne fotografije, i to s dobrim razlogom.

"Želim da naši sugrađani imaju dovoljno vremena promisliti i dati eventualno svoje komentare, a koji bi onda mogli pridonijeti rasvjetljavanju povijesnih činjenica, događaja na fotografiji te odrediti točno vrijeme njezina nastanka“. 

Ogroman posao

Nadica Rain do sada je digitalizirala 185 razglednica novomarofskog kraja, 135 razglednica Ivana Rabuzina (koje se mogu pregledavati i na aktualnoj izložbi u Kulturnom centru Ivan Rabuzin), 600 fotografija (od čega 2.500  sakupljenih za vrijeme svojeg rada u Knjižnici) Novomarofski vjesnik i naslovnice publikacija iz Zavičajne zbirke. Također je izradila samostalno niz posebnih web kataloga: Zavičajne zbirke, Knjiga za djecu i mladež, te sve posebne digitalne kataloge koji se mogu posebno pretraživati na web stranicama Gradske knjižnice Novi Marof. O digitalizaciji razglednica  je objavljen i njezin stručni članak u časopisu Kontekst Knjižničarskog društva Varaždinske županije iz 12. mj. 2020.

ZAPRATITE "STARI NOVI MAROF"

Komentari