Još jedna dobra vijest

Nova Vladina demografska mjera - evo za koliko su podigli neoporezivi dio naknade za djecu

Još jednu novogodišnju dobru vijest kao Vladinu mjeru vezanu uz Pravilinik o porezu na dohodak, objavio je u središnjem Dnevniku HRT-a ministar financija Zdravko Marić.
Objavljeno: 01.01.2019. 19:40

Zadnja izmjena: 01.01.2019. 19:43

Foto: Ilustracija

Još jednu novogodišnju dobru vijest kao Vladinu mjeru vezanu uz Pravilinik o porezu na dohodak, objavio je u središnjem Dnevniku HRT-a ministar financija Zdravko Marić.

- Mjera je stanoviti doprinos Vlade RH demografskoj obnovi. Zaposlenici koja rodi, njen poslodavac ima mogućnost i pravo isplatiti nagradu za novorođenče. Neoporezivi iznos su 3.362 kune. No mi taj iznos, s ovim novim Pravilnikom, dižemo za tri puta i iznosi 10.000 kuna - rekao je ministar Marić.

Pravilnik će biti objavljen u srijedu, a stupa na snagu u četvrtak.

Ministar Marić za Dnevnik je izjavio i kako je zadovoljan nastavkom trenda smanjivanja javnog duga, koji je u tri godine smanjen za 10 postotnih bodova. Očekuje da će ove godine ukupne kamate pasti ispod 9 milijardi kuna. Primjerice, u 2015. godini bile su 12 mlrd. Na pitanje može li se ubrzati rast BDP-a, s obzirom na to da u mnogim državama u okružju raste po stopama od 4 i 5 posto, odgovorio je da je ključni izazov kako dići stopu rasta i učiniti je održivom.

Govoreći o stanju u zdravstvu, Marić je naglasio da pereraspodjela novca u Ministarstvu zdravstva ne može biti rješenje problema.

- Zadovoljan sam da smo uspjeli smanjiti rokove plaćanja, pogotovo državnih, na godinu dana. Volio bih vidjeti jesu li se ti smanjeni rokovi plaćanja reflektirali na smanjenoj cijeni u nabavi lijekova - rekao je te dodao:

- Dali smo doprinos kroz treći krug poreznog rasterećenja, digli smo proračun za zdravstvo za 1 postotni bod, oko 1,350 milijardi kuna, no to neće biti u potpunosti dovoljno - naglasio je.

Komentari