Čista kupaonica bez kamenca, mrlja i plijesni za deset minuta

Alkoholni ocat s dodatkom malo limunova soka i nekoliko cvjetova lavande univerzalno je prirodno sredstvo za čišćenje površina, a sol uklanja mrlje od vlage

Objavljeno: 16.04.2014. 11:06

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

 

Kako bi čišćenje kupaonice bilo gotovo u desetak minuta, skupite najprije na jedno mjesto sve što vam treba - rukavice, spužve, sredstva za čišćenje, krpe i papirnate ručnike.
Najprije sredstvima poprskajte kadu, umivaonik i WC školjku. Ostavite da djeluju nekoliko minuta te za to vrijeme pospremite kupaonicu. Prljavo rublje bacite u koš, a kozmetički pribor pospremite. Te je stvari najbolje držati u ladicama ili ormarićima kako ne bi skupljale prašinu. Specijalnim sredstvom poprskajte zrcalo u kupaonici i obrišite ga, a zatim obrišite prašinu sa svih površina kao što su police, vodokotlić, perilica rublja. U brisanju površina mogu poslužiti i vlažne maramice za čišćenje.
Četkom operite WC školjku, a spužvom istrljajte kadu i umivaonik te isperite. Na kraju krpom prebrišite pod u kupaonici i na odlasku ispraznite kantu za smeće.
Ako ste pobornik prirodnih sredstava za čišćenje, možete napraviti univerzalnu tekućinu za čišćenje svih površina u domu. U litru alkoholnog octa dodajte narezane korice limuna. Kako biste neutralizirali miris octa, u tekućinu dodajte nekoliko žličica suhog cvijeta lavande ili nakapajte eteričnog ulja lavande.
Blistave slavine
Natopite krpu octom i njome obložite slavine u kupaonici. Učvrstite gumicama i ostavite preko noći. Slavine će zablistati bez ribanja.
Sol uklanja mrlje od vlage
Zavjesa za tuširanje često se zanemaruje tijekom čišćenja kupaonice, a na njoj se nakupljaju ružne mrlje od vlage. Kako bi se voda lakše iskapala sa zavjese, izrežite škarama donji rub zavjese u cik-cak. Ako se s vremenom mrlje ipak stvore, natopite zavjesu u vodi u kojoj ste rastopili žlicu soli. Ostavite tako nekoliko sati jer je sol prirodno sredstvo u borbi protiv plijesni i gljivica.
Uklanjanje plijesni
Vlaga pogoduje nastanku plijesni. U njihovu uklanjanju pomoći će vam alkohol ili mješavina sode bikarbone i alkoholnog octa.

Komentari