Čitatelji u Zrinjevcu učili kako pravilno posaditi voćke te se i sami okušali u orezivanju

Održana prva radionica Doma&Vrta i Zrinjevca na kojoj su čitatelji puna dva sata iz prve ruke otkrivali male tajne velikih majstora vrtlarstva i voćarstva

Objavljeno: 16.04.2014. 13:15

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

 

ijepo vrijeme i početak sezone radova bili su glavni povod da u suradnji sa Zrinjevcem organiziramo prvu u nizu radionica na otvorenom. Kako je sada idealno vrijeme za sadnju i rezidbu voćaka, upravo su to bile teme u kojima su stručnjaci educirali polaznike radionice, vas, naše drage čitatelje. Potaknuti velikim interesom, odlučili smo stoga organizirati još tematskih radionica vezanih uz uređenje vrta, balkona, okućnice..., a o tome ćemo vas na stranicama Doma&Vrta na vrijeme obavijestiti.

No, vratimo se na subotnje prijepodne i dvosatnu radionicu koja je za četrdesetak polaznika bila iznimno poučna. Za sve vas koji niste uspjeli uhvatiti mjesto, donosimo najvažnije što smo naučili i vjerujemo da ćete te stručne savjete primijeniti i u vlastitom vrtu. Dakle, radionicu smo započeli sadnjom voćke, točnije jabuke (cijena tih sadnica je oko 25 kuna, tako da se uistinu ne radi o velikoj investiciji). Prvo je valjalo iskopati rupu za biljku. Važno je, kažu u Zrinjevcu, da je rupa dovoljno velika. Naime, većina ljudi griješi stavljajući biljke u premale jame. Dubina i širina jame određuju se pregledom korijena.

Za manje sadnice, poput ove koju smo mi sadili na radionici, pod stručnim nadzorom Martina Veže i Vesne Čuljat, potrebno je iskopati rupu dubine 60-ak centimetara, i otprilike istog takvom promjera. Pritom, oblik rupe nije važan. Zatim se dodaje umjetno gnojivo i humus. Prije sadnje korijenje treba pregledati, ukloniti sve oštećene dijelove i orezati ga kako bi mikrokorijenje, ključno za uzimanje vode i mineralnih tvari iz zemlje, jače potjeralo.

Sudionici radionice i sami su se okušali u kopanju rupe za sadnju jabuke

Prije sadnje dobro je korijen ostaviti da se namoči na 24 sata u otopini modre galice i vode.

Nakon što je rupa iskopana, treba je napuniti humusom i umjetnim gnojivom

Nakon sadnje biljku dobro zatrpajte zemljom, napravite okop, tzv. kadicu u kojoj će se kod zalijevanja zadržavati voda.

Prije sadnje bitno je pomiješati slojeve zemlje koju smo iskopali

Dakako, nakon sadnje odmah zalijte voćku i obvezno je pričvrstite za kolac. Biljka se uz kolac veže na dva mjesta i tako ostaje u prosjeku dvije godine. Nakon sadnje slijedi orezivanje kojim se formira buduća krošnja voćke. Režite što bliže stablu, ravnim rezovima kako ne biste oštetili biljku. Sadite li više biljaka, sadite ih u smjeru jug-sjever pritom pazeći na razmak među biljkama.

Mladu biljku obvezno vežite uz kolac

Sadite li biljku u jesen, nemojte je orezivati nakon sadnje (osim baš očitih oštećenja) kako bi lakše prezimila. Naime, orezivanjem se tjera biljku da intenzivira rast, a u jesen, u vrijeme mirovanja, to se, dakako, ne preporučuje. Na proljeće je orezivanje obvezno.

Kada je pak u pitanju orezivanju ranije zasađenih voćaka, treba paziti da se prvo uklone oštećene grane i grane koje su preblizu jedna drugoj. Sada, u proljeće, biljke su već krenule s pupanjem pa stoga pazite da uvijek režete iznad pupa, bilo lisnog bilo cvjetnog, kako ne biste biljku oštetili.

Prije orezivanja biljku dobro pogledajte sa svih strana kako biste uočili dijelove koje valja ukloniti.

Biljku režite što bliže stablu

Ne trebate se bojati odrezati i deblje grane, posebno ako su loše raspoređene i zaklanjanju jedna drugu. Inače, orezivanje je najbolje napraviti prije nego što krene vegetacija, a nakon sezone mrazova. Važno je imati dobar alat, odnosno oštre i kvalitetne škare i pilu kako se pri rezanju ne bi oštetila kora biljke.

Nakon rezanja većih grana, mjesto reza premažite voskom

Otkrili su nam stručnjaci iz Zrinjevca i malu tajnu kada je u pitanju borba sa štetnicima. Otopina modre galice i vode, pošprica li se po lišću, štitit će biljku od raznih nametnika, a nije štetna ni na koji način za biljku i kasniji plod.

Komentari