Donosimo nekoliko savjeta kupcima božićnih drvaca

Objavljeno: 23.12.2014. 08:47

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Izvor: Ilustracija

Dolazi nam vrijeme Božića u kojemu će građani početi kupovati božićna drvca. Stoga ćemo napomenuti neke činjenice i dati nekoliko praktičnih savjeta građanima.

Božićna drvca nemojte držati blizu izvora topline (peći, radijatora…) kako bi što duže izgledala svježe i kako se ne bi zapalila. Ako je božićno drvce u tegli zalijevajte ga, ako je rezano ispod njega stavite posudu s vodom kako bi što dulje bilo svježe.

Nemojte kupovati drvca za koja niste sigurni kada su posječena i koliko dugo već stoje odsječena jer će Vam se brzo osuti. Takva Vam prodaju najčešće oni koji nemaju vlastitu proizvodnju već se bave samo trgovinom. Možete ih prepoznati po tome što ne znaju mnogo o samoj proizvodnji.

Ako imate drvce u tegli onda ga nakon blagdana posadite u dvorište kao ukras. Samo imajte na umu da će tijekom godina izrasti u visoko stablo. Iz toga razloga ga nemojte zasaditi blizu kuće ili električnih vodova. Ako je tlo smrznuto i ne možete ga posaditi stavite ga u neki hladan prostor i kada se tlo odmrzne zasadite ga.

Većina drvaca u tegli se nakon sadnje ne primi zbog toga što nisu bila zalijevana dok su bila u kući ili zbog toga što je prilikom kopanja odstranjena prevelika količina onih sitnih korjenčića koji ustvari dovode hranu biljci. Obavezno ga zalijevajte cijelo proljeće i ljeto. Ne preporuča se kupnja drvaca u tegli većih od 1,5 m jer takva se puno teže primaju. Ne preporuča se jednom kad je drvce iz tegle posađeno opet ga iduće godine vaditi i stavljati u teglu, pa opet saditi, jer teško da će se opet primiti zbog učestalih šokova.

Kod nekih prodavača možete unajmiti drvce i nakon blagdana vratiti ga vlasniku. Prilikom kupnje savjetujemo kupcima da drvce dobro pregledaju, posebice s donje strane, jer tamo nekad znaju biti, podpaljena, a to se ne vidi na prvi pogled. Ako imaju mogućnost neka odu na parcelu i tamo si odaberu drvce. Tako su sigurni da je svježe. Ako je božićno drvce u tegli svijetlih nijansi ili žućkasto znači da je fiziološki oslabljeno i takvo božićno drvce će se teže primiti prilikom presađivanja. Savjetujemo Vam da kupite drvca u tegli koja su tamnih nijansi. Ako kupujete božićno drvce kada je ono prekriveno snijegom ili tijekom noći teško će te vidjeti njegove nedostatke.

Ima osoba koje su alergične na golosjemenjače, pa ih upozoravamo da se pripaze.

Nakon blagdana drvca se odlažu na predviđena mjesta, a zatim idu na kompostiranje. Možete ih i vi doma izrezati na manje komade i staviti na kompost koji će te kasnije iskoristiti.

I na kraju postupajte s tim drvcem kao da je živo biće, jer ona u tegli to zaista i jesu.

Komentari