Drvo za namještaj, koje je volio i Hipokrat, korisno protiv dijabetesa i proljeva

Drijen je dugovječno drvo koje živi i do 200 godina. Druga su mu imena crveni dren, drenj, drenjak, drenak, drnjula, drenjula. Poznato je da je drenovina tvrdo, teško i jako žilavo drvo od kojega se izrađuju razne drške za alatke i pokućstvo.

Objavljeno: 16.04.2014. 13:13

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

 

Konzerviranje drijena u slanoj vodi opisuje i Dioskurid, a Hipokrat ga preporučuje za liječenje proljeva.

Pučka medicina pripisuje drijenu učinkovitost u liječenju: Plod – raznih crijevnih tegoba praćenih proljevom, dizenterije, krvarenja polipa i katara crijeva, i u tu svrhu koristi se čaj od kora i ploda drijena, kao i kompot od plodova drijena, te grozničavih stanja i krvarenja, kolere, hemoroida, crijevnih parazita, grčeva, bolova u trbuhu, anemije, rahitisa te zaraznih bolesti kao što su ospice i vodene kozice, i bolesti jetre (hepatitis – masna jetra, ciroza, itd.). Blagi čaj od suhih cvjetova koristiti u liječenju dječjeg proljeva i drugih poremećaja probave s proljevom. Sok plodova rabi se za liječenje dijabetesa – šećerne bolesti.

Listovi se, u nedostatku kore ili ploda, također mogu rabiti u istu svrhu, a naročito kod visoke temperature, groznice itd.
Kora se skida s dvogodišnjih grana za liječenje kožnih tegoba i kožnih čireva. Drenovina je česta sirovina za izradu stolica i drvenih dijelova za drške raznih poljoprivrednih alatki i drvenih dijelova strojeva.
Tinkturu rabimo za liječenje kožnih tegoba – nečistoća kože, ekcema, infekcije, crijevnih parazita, gihta itd.

Koru rabimo protiv temperature, vanjskih hemoroida i krvarenja, plodom se liječi koleru, cvijetom proljev. Cvjetovi biljke mogu se jesti sirovi ili koristiti u izradi sirupa, rakije ili marmelade. Ulje se dobiva iz sjemenke ploda, a crvena boja od kore drva. Kontraindikacije nisu poznate.

Drijen rabimo kao: adstrigent, antidijaroik, antioksidant, antipiretik, diuretik, febrifug.

Iz kulinarstva
Marmelada od drijena ubraja se među najbolje marmelade na svijetu, a onaj tko je probao raditi tu marmeladu zna da se uloženi trud itekako isplati. Zeleni plodovi mogu se kiseliti kao masline. Sirup i sok rade se od zrelih plodova, a nekad su se od plodova pripremali vino i rakija. Osim marmelade, od zrelih plodova rade se slatko, džem, kompot, voćni sokovi. I šerbet, omiljeni orijentalni napitak, sadrži drijen.

Kućna biljna ljekarna

Čaj (proljev, katar, krvarenja)
5-10 grama usitnjene kore, 2 dl vode
Priprema: Koru kuhati oko pola sata na laganoj vatri, poklopiti i nakon pola sata procijediti.
Uporaba. Uzimati 2-3 šalice čaja na dan prema potrebi.
Napomena: Čaj se može pripremiti i od jedne čajne žličice suhog cvijeta ili isto toliko suhih listova.

Tinktura
50 grama listova, 250 grama 50-postotnog alkohola
Priprema: Močimo listove u alkoholu 30 dana i procijedimo.
Uporaba: Uzimamo 10-15 kapi sa 1 dl vode.

Marmelada (za jačanje organizma)
1 kg zrelih plodova, 300 g šećera
Priprema: Plodove drijena oprati, očistiti od peteljki i drugih nečistoća, staviti ih u širu posudu i na laganoj vatri miješajući zagrijavati sve dok se ne počnu odvajati od koštice te pasirati.
Dobivenu smjesu pomiješati sa šećerom i staviti kuhati. Stalno miješati dok se ne dobije željena gustoća. Pri kraju kuhanja po želji dodati npr. muškatnog oraščića, limuna, kore naranče i sl. Još vruću marmeladu uliti u sterilizirane staklenke. Kad se ohlade i odleže, zatvoriti ih celofanom ili poklopcima i pohraniti na odgovarajuće mjesto.
Uporaba: Uzimati kao i druge marmelade, kao zdravu prirodnu namirnicu.

Komentari