Feng shui izabire boju zidova: Crvena i breskva potiču apetit

Plava stvara osjećaj mirnoće, a crvena boja djeluje uzbuđujuće i poticajno na ljudsku psihu. Neutralne žute i zelene nijanse mogu se miješati s drugim bojama

Objavljeno: 16.04.2014. 11:11

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

 

Prema kineskom feng shuiju, boje se dijele na smirujuće, hladne yin boje poput plave i tople, poticajne yang boje kao što je crvena. Na sličan način i suvremena psihologija govori o utjecaju boja na čovjekovo raspoloženje što se danas uvelike koristi u uređenju prostora i odabiru boja za određene prostorije.
Feng shui povezan je s drevnom kineskom filozofijom prema kojoj je cijeli svemir prožet energijom chi, a ona se manifestira kroz pozitivnu yang i negativnu yin energiju, između kojih je potrebno stvoriti ravnotežu. Tako se i boje dijele na yin i yang, ovisno o njihovu utjecaju na čovjekovo raspoloženje i emotivno stanje.
Osnovna yin boja je plava i ona stvara osjećaj mirnoće, a temeljna yang boja je crvena koja djeluje uzbuđujuće i poticajno na ljudsku psihu. Osim plave, jedna od osnovnih yin boja je i ljubičasta, a na popisu yang boja nalazi se i narančasta. Između njih su neutralne poput žute i zelene čiji utjecaj na emocije ovisi o tome s kojim se bojama miješaju. Ako ih miješamo s hladnom plavom, dobit ćemo također ugašenije, hladnije nijanse tirkizne ili ledenožute. Pomiješamo li ih s crvenom, dobivamo toplije tonove boje breskve ili trave.
Glavni cilj feng shuija je stvoriti skladan prostor koji će pozitivno djelovati na zdravlje, život i rad ukućana. Boje su jedno od najjačih pomagala kojima se može promijeniti energija prostora te stvoriti harmoničan i zdrav protok kozmičke energije.
Bijela u kupaonici
Bijela pročišćava prostor, a kako ne bi izgledala presterilno i dosadno, dodajte malo toplijih nijansi.
Topla za kuhinju
Blagovaonica i kuhinja neka budu tople, ali svjetlije nijanse, npr., boje lososa ili breskve. One će umjereno potaknuti apetit.
Ako obojite zidove u prirodne, zemljane tonove, tada će neutralna pozadina najbolje istaknuti sve boje i detalje
Osim na balansiranoj yin-yang energiji, teorija feng shuija počiva i na učenju o pet osnovnih elemenata u svijetu. To su drvo, vatra, zemlja, voda i metal. Njima se također pridružuju određene boje što dalje utječe na unošenje sklada u opremanje prostora. Uz element drvo vežu se plava i zelena. To su boje koje oslobađaju i potiču čovjekov stvaralački potencijal, a ujedno djeluju smirujuće.
Zelena djeluje opuštajuće za oči, stoga je ta boja prikladna za radnu sobu ili radni kutak u domu gdje obično čitamo i držimo knjige. Crvena je boja vatrenog elementa. Ona otvara apetit i potiče metabolizam, ali s druge strane, može poticajno djelovati i na ljudsku agresivnost. Ako ste ljubitelj ove boje, radije odaberite svjetlije nijanse crvene ili je svedite na detalje u dnevnoj sobi i kuhinji koji će unijeti živosti i topline, ali neće djelovati preagresivno. Crvenu, osobito zgusnutu, jarku treba izbjegavati u spavaćoj sobi jer može ometajuće djelovati na san, ali pojedini detalji poput crvenih jastučića mogu probuditi strast u pravom trenutku.
Boja elementa zemlje je žuta. Smatra se da ova boja potiče komunikaciju i otvorenost prema drugim ljudima pa su razne tople varijante žute pogodne za uređenje dnevnog boravka. Uz element metal vežu se bijela, bež i srebrna. To su sve boje koje su prikladne za kuhinju jer asociraju na čistoću koja je nužna u pripremi hrane. Osim toga metal je kao element kompatibilan s vatrenim elementom koji dominira kuhinjom.
Uz element vode vežu se tamnoplava i crna. Plava smiruje, ali i potiče na razmišljanje o životu i svijetu. Svjetliji tonovi plave pogodni su za uređenje spavaće sobe. Za spavaonicu možete odabrati jednako smirujuće, ali lakše tonove u boji lavande ili masline.
Samo detalji
Crna apsorbira sve boje i, prema feng shuiju, predstavlja apsolutni yin. Crna stoga predstavlja tamu, može poticati negativne emocije straha, depresije i agresije pa se ne preporučuje u domu, osim u sitnim detaljima.
Neutralni bež tonovi
Odlično se slažu s organskim materijalima poput drveta, kamena i trstike. Reflektiraju svjetlost zbog čega soba djeluje veća.
Spavaća soba
Ljubičasta djeluje izrazito smirujuće na čovjekovu psihu pa se često koristi u prostorima za meditaciju, a prikladna je i za spavaće sobe.

Komentari