FOTO: Spoj tradcije i suvremenog na 19. Županijskoj smotri učeničkih zadruga

galerija-images/19. zupanijska smotra ucenickih zadruga

Objavljeno: 18.04.2015. 15:11

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Siniša Sović

Današnja smotra učeničkih zadruga što je održana u VII osnovnoj školi Varaždin zasigurno nikog od mnogobrojnih posjetitelja nije ostavila ravnodušnim.

Na ovogodišnjoj 19. Županijskoj smotri učeničkih zadruga Varaždinske županije sudjelovalo je 26 zadruga, od toga 22 iz osnovnih škola, dvije iz srednjih škola (Gospodarska škola i Arboretum Opeka), Učenički dom Varaždin i Centar za odgoj i obrazovanje Pahinsko Ivanec.

- Unutar učeničkih zadruga često žive prave male radionice koje spašavaju djeliće hrvatske baštine od zaboravljanja, ali i radionice koje razvijaju suvremene tehnike obrade različitih materijala, kao što je to suvremeni dizajn. Spoj tradicije i suvremenosti ideja je i misao vodilja ovogodišnje smotre učeničkih zadruga - istaknula je Ružica Levatić, ravnateljica VII.OŠ Varaždin koja je zahvalila svim djelatnicima škole na trudu, učenicima na radu i županu Varaždinske županije Predragu Štromaru koji je i otvorio smotru.

Inače, u Varaždinskoj županiji djeluje 37 učeničkih zadruga što svrstava Županiju u sam vrh po broju učeničkih zadruga u Republici Hrvatskoj.

Kroz zadrugarstvo se stječu temeljne "kreposti poduzetnika" kao što su marnost, radinost, razboritost u preuzimanju rizika, dostojnost povjerenja i vjernost u međuljudskim odnosima, snaga u provedbi teških i bolnih odluka nužnih za zajednički rad i za prevladavanje nevolja.

Putem zadružnog knjigovodstva mladi zadrugari ulaze u stari i poznati svijet računovodstva. Ono traži sposobnost predviđanja i planiranja, odvažnost za donošenje bitnih poslovnih i drugih odluka.

{gallery}19. zupanijska smotra ucenickih zadruga{/gallery}

Komentari