Gospodarska škola Varaždin u projektu vrijednom više od dva milijuna kuna

Objavljeno: 26.05.2015. 17:31

Zadnja izmjena: 25.03.2016. 10:30

Foto: V. Mihalić

Gospodarska škola Varaždin, u partnerstvu s poduzećem Evolva te u suradnji sa Srednjom školom M. A. Reljković Slavonski Brod i Školom za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split, provodi projekt "Interdisciplinarni kurikulum srednjih strukovnih škola", koji je ukupne vrijednosti preko dva milijuna kuna.

O kakvom se projektu radi, prezentirano je na današnjoj konferenciji za novinare u Županijskoj palači. Cilj projekta je uvesti informacijsko-ko9munikacijsko-tehnološke nastavne metode i interdisciplinarne sadržaje u skladu sa sektorskim potrebama u kurikulumu radi stjecanja relevantnih strukovnih i oduzetničkih kompetencija.  O čemu se točno radi, objasnila je ravnateljica Gospodarske škole Katica Kalogjera Novak.

- Kad smo počeli pisati projekt htjeli smo da se naša nastava za zanimanja ekonomist i komercijalist konkretizira, da bude što kvalitetnija te da učenici kad izađu iz naše škole mogu raditi konkretan posao u budućim tvrtkama, ili u svojim tvrtkama ukoliko će ih sami osnovati i jednog dana biti poduzetnici. Mi smo im ovim projektom omogućili da dobe dodatna znanja i da se osuvremene predmeti. Vrlo je važna suradnja svih uključenih škola, koje će međusobno kontaktirati kao što je to i u privredi, samo na učeničkoj razini - istaknula je Kalogjera Novak.

Učenici srednje škole iz Slavnoskog Broda proizvest će stvaran proizvod, učenici varaždinske Gospodarske škole obradit će ga za plasman na tržište, a učenici splitske škole kreirat će vizualni identitet proizvoda. Projekt se provodi u partnerstvu s poduzećem Evolva koja je osigurala softversku podršku koja će učenicima pomoći u svladavanju nastavnog sadržaja.

- Softver će ubrzati način na koji oni uče. S jedne strane, bit će dovoljno pametan da im pokaže što će ih u budućnosti dočekati na radnom mjestu kada dođu u privredu, a s druge strane softver će biti dovoljno mudar da im ne da previše i da ih natjera da svladavaju temeljne nastavne sadržaje, počevši od računovodstva, da izrade obračun plaća, da znaju napraviti fakturu, ponudu i sve one poslovne dokumente koji ih danas-sutra čekaju - rekao je Matija Tomašković, direktor i osnivač tvrtke Evolva te dodao kako je ovaj projekt vrlo važan kako za učenike, tako i za samu tvrtku da prenesu znanja iz privrede u samu nastavu, a s druge strane učenici mogu ovo iskoristiti kao dobru priliku da se upoznaju s onim što će ih jednog dana dočekati na radnom mjestu.

Projekt se financira iz europskih fondova, a u okviru poziva za dodjelu bespovratnih sredstava "Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama. Zamjenik župana Varaždinske županije Alan Košić istaknuo je kako Županija veliku pažnju posvećuje upravo EU projektima u obrazovanju.

- Ideja našeg Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport bila je edukacija ravnatelja i učitelja o korištenju EU fondova te upravo njih permanentno školujemo preko programa usavršavanja menadžera za pisanje i provedbu EU projekata - naglasio je zamjenik Košić te dodao kako su varaždinske škole realizirale već osamdeset i dva projekta EU sredstvima, što ukupno iznosi preko 44 milijuna kuna.

Predstavljanju projekta nazočili su i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije mr.sc Miroslav Huđek, ravnatelj Srednje škole M. A. Reljković Slavonski Brod Vlado Prskalo te ravnatelj Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split Ivan Kovačević.

 

Komentari