Kućicom za ptice do prirodnog insekticida i efektnog dekora za okućnicu ili vrt

Zašto ne biste ovog proljeće oplemenili svoj vrt i okućnicu nečim malo konkretnijim i korisnijim od nove tegle za cvijeće ili jastučića za sjedeću garnituru?

Objavljeno: 16.04.2014. 12:51

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

 

Vaš će eksterijer dobiti novu dimenziju ako mu udahnete malo života, i to onog pravog, kućicom za ptice. Iako ih je većina nas sklona tjerati kad ih vidimo na baklonu ili prozoru, ptice u blizini kuće biti će vam jako korisna stvorenja.

Uništavaju insekte
Uništavat će razne insekte i njihove razvojne oblike te na prirodan, ekološki način zaštiti neke kulture koje uzgajate u vrtu, jedna sjenica očistit će lisne uši iz vašeg vrta i poštedjeti vas kupovine štetnih insekticida, laste će, primjerice, pojesti muhe...

Ne treba zanemariti ni zvučnu kulisu koju ćete dobiti njihovim pjevom, ali za sve to potrebno je malo pravovremene pripreme.
- To je kao da podižete vlastitu djecu. Ne želite da odrastaju na bučnom mjestu nego u miru i tišini - komentar je na jednom od ornitoloških foruma.

Dakle, važno je izabrati dobru poziciju, što dalje od prometnica ili izvora buke, ali i od hranilice i pojilice koje ste im možda još ranije postavili. Kućicu možete izraditi sami ili kupiti neku već gotovu, no i tada imate malo posla.
Postavite je na barem metar i pol visine i smjerite prema što otvorenijem prostoru kako bi im kukci što lakše dolazili pod kljun.

Pravilno provjetravanje i drenaža važni su da bi ptica bila sretna. Ako ih već nema, pod krovom napraite male rupe kako bi ulazio dodatan zrak, a u podu rupice za odvod. I one vole da im je ugodno, baš kao i mi!

Važno je napomenuti da će vaša kućica za ptice neko vrijeme možda biti prazna, bez obzira kako se pažljivo pripremali. U tom slučaju premjestite je na drugo mjesto jer im se prvo možda nije učinilo dovoljno sigurno. Jedan od prijedloga stručnjaka je da ih postavite više jer će jedna sigurno biti useljena.

I ptice vole čisto
Ne zaboravite jednom godišnje skinuti kućicu i očistiti je. Uklonite staro gnijezdo i dobro je izribajte nekim blagim dezinefcijskim sredstvom.
Osim što će ispuniti svrhu i ugostiti jednu ptičju vrstu, kućica za ptice poslužit će i kao dekor vašem vrtu i potencijalno zaustaviti pogled slučajnog prolaznika.
Vrijedi pokušati!

Komentari