Miris u domu: U spavaćoj sobi lavanda, a u boravku vanilija

Zbog pozitivnog utjecaja na raspoloženje eterična ulja idealna su za prirodne osvježivače zraka pa tako lavanda opušta, vanilija stvara ugodu, a metvica razbuđuje

Objavljeno: 16.04.2014. 12:04

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

 

Ugodni mirisi unijet će novu dimenziju u vaš dom, samo treba odabrati ili pomiješati pravi "ton" za određenu priliku. Citrusni mirisi poput naranče, limuna ili mandarine razbudit će vas i učiniti poletnima, jabuka podiže raspoloženje, vanilija je odlična mirisna pozadina kad se u domu okupi društvo, a želite li se opustiti na kraju dana, u tome će vam pomoći kamilica i lavanda jer imaju smirujuće djelovanje.
Poznato je da mirisi utječu na čovjekovo raspoloženje, pa čak i na zdravlje. Mirisi domaćih kolača i peciva često vraćaju u djetinjstvo podsjećajući nas na slastice koje su pripremale naše mame i bake. Ti mirisi pobuđuju u nama osjećaj topline i sigurnosti, pa takvo stanje duha možemo u domu potaknuti mirisima vanilije, cimeta ili klinčića. Umjesto kupovnih osvježivača zraka, koji ponekad mogu biti preintenzivni, korištenjem eteričnih ulja i drugih prirodnih sredstava možete stvoriti vlastite mirisne kreacije u domu.
Prije nego što ih počnete koristiti, imajte na umu da je za ugodnu atmosferu u domu na prvome mjestu nužan svjež zrak. Prostor treba zračiti najmanje dvaput na dan po 15-ak minuta. Za ugodnu i opuštenu atmosferu u domu osobito su ugodni drvenasti mirisi iz prirode poput borovine. Mješavina eteričnih ulja sandalovine, bora i borovnice idealan su osvježivač zraka s mirisom šume. Uzmite po deset kapi od svakog eteričnog ulja i pomiješajte sa žličicom votke. Ulijte u bocu od 500 ml s raspršivačem i protresite. Zatim ulijte vode do vrha boce pa ponovno protresite.
Dobit ćete osvježavajući miris koji slobodno upotrebljavajte u domu, ali pazite da mirisnu mješavinu ne raspršujete po drvenom namještaju i tkaninama. Ako to nisu mirisi po vašem ukusu, navedeni recept možete iskoristiti za bilo koje drugo eterično ulje. Još jednostavniji način da osvježite prostor je da dodate nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja u posude s vodom na radijatoru koje održavaju vlažnost zraka. Isparavanjem vode prostorijom će se širiti i ugodni mirisi. Pokušajte s eteričnim uljima cedrovine, cimeta, lavande ili naranče. A kako biste potaknuli koncentraciju, poslužit će limun, bergamot, mirta, bor i pepermint.
Za radnu sobu
Miris metvice i citrusa poput limuna, limete, naranče ili grejpa odlični su stimulansi koji potiču koncentraciju i dižu energiju.
Slijedite osjećaje
Upotrebljavajte u domu miris koji najviše volite i po kojem ćete ga intuitivno prepoznavati kao vlastitu oazu sreće.

Jednostavni osvježivač
Malo vate nakapajte s nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili ekstrakta vanilije. Stavite je na plitki tanjurić. Osvježit će zrak u trenu.
Puder za opuštanje
Miris pudera stvara osjećaj sigurnosti. Možete iskoristiti dječji ili ženski puder, njihov je miris odličan za trenutke opuštanja uz omiljenu glazbu.
Više prostora
Mirisi jabuke i krastavaca stvaraju osjećaj topline, ali i prozračnosti, pa se prostor čini većim. Zbog poletne i lagane note poboljšavaju raspoloženje.

Komentari