Noviteti na sajmu namještaja Salone del Mobile 2014

U Milanu je 53. put održan međunarodni sajam namještaja Salone del Mobile 2014 koji je prikazao nove trendove namještaja, kuhinja i kuhinjskih uređaja, kupaonica, vrtnog namještaja kao i ideje mladih dizajnera u sklopu sajma Salone Satellite.

Objavljeno: 23.05.2014. 13:33

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 09:03

 

Čak 357.212 posjetitelja iz cijelog svijeta imalo je priliku vidjeti dizajnerska i tehnološka dostignuća koja su uvelike uvjetovana ekonomskom situacijom u Europi. Retro stilovi iz razdoblja 40-ih do 60-ih godina prošlog stoljeća, miješanje klasičnih stilova u pojednostavljenim formama, povratak selu i ekologija osnovne su značajke uređenja prostora.

Sajmom dominiraju prirodni materijali – mramor, drvo, metal i staklo. Bilo da se radi o rustikalnom, industrijskom ili profinjenom ugođaju, glatkim ili reljefnim površinama, drvo je najistaknutiji materijal ove sezone. Među metalima je najpopularniji bakar te bojani metali u mat verzijama.

Staklo je zatamnjeno u smeđim, narančastim ili plavičastim nijansama, a rjeđe potpuno prozirno. Vrlo su prisutni i kompozitni materijali koji se najviše koriste u kuhinjama i kupaonicama. Vizualno imitiraju drvo, bakar, mramor, cement. Mat efekt je potpuno zavladao pa je bila prava rijetkost vidjeti detalje u visokom sjaju.

Među bojama dominiraju nijanse od svijetlo do tamno sive te svijetlo do tamno smeće. Detalji su u prigušenim nijansama živih boja poput narančasto-ružičaste, boje orhideje, petrolej plave, trava zelene, crvene ili žute.  

Izbor tkanina vrlo je raznolik, od špricanih uzoraka pa sve do prugastih, kariranih, pepito uzoraka. Prisutni su i sitni geometrijski uzorci te chesterfield uzorak. Apstraktni uzorci te prikazi kukaca i životinja su često bili dio vrtnog namještaja. Miješanja materijala, boja i stilova vrlo je izražajno u ovoj sezoni. Element namještaja više nije samo dio cjeline, već priča svoju vlastitu priču i ima svoj izražaj kroz igru materijala, oblika i detalja.

Zelenilo je i dalje najvažniji dekorativni element, bilo da se radi o vanjskom ili unutarnjem prostoru. Rasvjetna tijela su vrlo voluminozna, ali često sastavljena od niza manjih, istovjetnih elemenata.

To se osobito odnosi na stropnu rasvjetu. Lampe su vrlo jednostavne, geometrične, ali vrlo dekorativne. Led rasvjeta je integrirana u namještaj u svim prostorima na vrlo kreativne načine.

Dnevni boravak je prostor u kome ćete osjećati fini, ali pojednostavljeni luksuz ili se vratiti u prošlost kroz retro stilove. Sjedeće garniture su jastučaste, vrlo mekih formi. Slažu se na vrlo kreativne načine kako bi komfor korištenja bio što veći. Klub stolići se postavljaju kao kompozicija nekoliko manjih elemenata koji su različitih oblika boja i materijala. Uz sve se kombiniraju foteljice niskog ili visokog naslona.

Tepisi su sa geometrijskim uzorcima ili patchwork, ali svakako izblijeđeni. Komoda za TV uređaj je još uvijek zadržala minimalističku formu. Ona je izrazito horizintolna i praćena jednostavnim policama. U boravak se često postavlja i velika polica za knjige koja je jednostavnog, pravokutnog rastera.

Blagovaonica je prostor kome će stilsku odrednicu dati stolice. Stolovi su drveni, mramorni, stakleni ili metalni, a noge su uvučene i često zanimljivo dizajnirane. Stolice su istovjetne ili različite bojama i stilovima. Niskog naslona, drvenih nogu, rjeđe metalnih (ali bojanih), često su redizajn neke od povijesnih modela ili su inspirirane istima. Blagovaonske komode su niske, na nogicama ili viseće, ali svakako u kombinaciji nekoliko boja i materijala.

U spavaćim sobama dominira asimetrija noćnih ormarića po dimenzijama, oblicima i stilovima, mekoća kreveta sa niskim uzglavljem te vrlo jednostavne fronte ormara. Boje su ugašene i mirne. Kreveti su najčešće tapecirani, često i metalni te sa baldahinom.

Dječje sobe su vrlo dinamične, u živim bojama. Tehnika printa na namještaju ovdje dolazi do punog izražaja. Višefunkcionalnost dječje sobe je izražajnija nego prijašnjih godina. Osobito je popularan krevet koji se sprema u ormar sa dodatnim elementima koji popunjavaju dnevnu varijantu prostora - mali dnevni boravak, blagovaonica, radni kutak.

Kuhinja postaje sve važniji prostor doma u zadnjih nekoliko godina pa je i njen razvoj usmjeren ka što boljem korištenju prostora i uređaja. Ona postaje istovremeno vizualno topla i ugodna, ali tehnološki vrlo napredna. Klasični, minimalistički, industrijski, rustikalni ili mix stilova - sve je dozvoljeno. Ono što je bitno je da dominira drvo kao materijal i da je otok višefunkcionalan. Ručkice ponovo postaju trendovske, osim u minimalizmu.

Viseći elementi su kompozicija punih i šupljih elemenata, te boja i materijala. Klizna vrata na visećim elementima su novitet. Kuhinjski uređaji su dopadljivog dizajna, u više boja te zadovoljavaju visoke ekološke standarde. Nape su dekorativne ili potpuno neutralne, npr. u formi ogledala.

Kupaonski prostor postaje sve više prostor opuštanja i brige o zdravlju, popračen toplim ugođajem boja i materijala. Integracija welness prostora u kupaonicu postaje standard, ali ne toliko kao odlika luksuza, koliko sve dužeg životnog vijeka i stvaranja potrebe za zdravim životom. U kupaonicama vizualno dominira drvo i mramor, ali sve je češći i metal. Klasični, rustikalni ili minimalistički stil povezuju reljefne površine, bojane slavine te vertikalno postavljena ogledala. Boje su mirne ili izrazito naglašene.

Salone Satellite, izložba dizajnera do 35 godina pokazala je snagu i kreativnost mladosti te dala optimizam za budućnost.

Ukupan dojam ovogodišnjeg međunarodnog sajma namještaja I Saloni 2014 je da će u širokom rasponu i kombinaciji stilova mnogi ukusi biti zadovoljeni, ali će trebati puno više pažnje i kreativnosti da se igra stilova, materijala i boja pretvori u ugodno ozračje doma.

Dodatne stručne informacije o uređenju i opremanju javnih te stambenih prostora, potražite na arhitektonskom portalu interijerNET.hr


 

Komentari