Ptice su naši saveznici u borbi protiv kukaca u vrtu

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 09.01.2011. 20:12

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: multimedia-stock.com

Ako im date razlog da ostanu, ptice će vam rado pomoći u prirodnoj zaštiti vrta tijekom sezone rasta. Dovoljno dobar razlog bit će im kućica u kojoj mogu saviti gnijezdo.

Sve više vrtlara vraća se prirodi i odabire prirodni način uzgoja voća i povrća. Pri tome se iz prirode koriste svime što im može pomoći u rastu i zaštiti onoga što uzgajaju. Veliku ulogu u prirodnom načinu suzbijanja štetnih kukaca tijekom sezone rasta imaju i ptice. Sjenica, kos, brgljez, crvendać, vrabac, svi oni mogu biti vaši pomagači u borbi protiv vrtnih štetočina. Da biste ih zadržali u svojoj blizini, u svom vrtu ili parku pored kuće, nakon zimskog hranjenja morate se pobrinuti da i dalje ostanu tu gdje će biti korisni. A ostat će jedino ako imaju sigurno mjesto gdje će saviti svoje gnijezdo i u njemu othraniti mlade. Pomozite im u tome, sagradite im kućicu.

Odgovore na pitanje kako to učiniti i što vam sve treba potražili smo kod dr. sc. Vesne Tutiš iz Zavoda za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Dr. V. Tutiš autorica je i knjige “Kućice za ptice”, u kojoj možete pronaći sve savjete o materijalima, izradi i postavljanju kućica, ali i o tome koje sve ptice možete očekivati u kućicama koje ste postavili. Knjiga je obogaćena i brojnim fotografijama u boji, čiji su autori zaljubljenici u ptičji svijet, okupljeni i na portalu www.ptice.net.

– Kućice možete staviti u svaki vrt i voćnjak. I nije važna veličina vrta, iako o njemu ovisi koliko kućica smijete staviti. Naime, većina dupljašica teritorijalne su ptice pa nije dobro da su kućice blizu jedna drugoj jer bi neke mogle ostati prazne. Dobro je postaviti više kućica kako bi ptice mogle odabrati u kojoj će se gnijezditi. One koje imaju dva ili više legala u istoj godini vole promijeniti duplju nakon gniježđenja – kaže dr. Tutiš dodajući da je idealno ako su ptice zauzele dvije trećine kućica koje ste im sagradili. U vrtu površine do 500 metara četvornih može se postaviti pet kućica, dok se na 1000 metara četvornih može staviti i devet kućica. Pri tome treba voditi računa i o razmaku između dviju kućica, u vrtu bi on trebao biti od 10 do 15 metara. Jednako tako, ne zaboravite da ptice koje se gnijezde trebaju mir. Stoga kućice nemojte stavljati u blizinu hranilišta jer će ptice koje dolaze na njega ometati ptice koje se gnijezde. Dodatna su opasnost i ptice grabljivice koje često dolaze na hranilišta.

Iako se kućice mogu izrađivati iz raznih materijala, zbog dobrih izolacijskih svojstava drvo je najbolji i najčešći materijal za njihovu izradu. Metal i plastika nisu prihvatljivi jer ne pružaju nikakvu toplinsku izolaciju. No, od plastike možete izraditi krov kućice.

Kućice možete postaviti na stablo, zid, stup ili ogradu. Mjesto treba biti sjenovito, zaštićeno od direktnog sunca i vjetra, pazeći pri tome da je i ulaz u kućicu zaklonjen od izravnih sunčevih zraka, jakog vjetra i kiše. Pričvrstite ih žicom, čavlima ili ih objesite na granu. Postavite ih 1,5 do 2 metra od poda. Iako se kućice za ptice mogu postavljati cijele godine, najbolje će biti iskorištene ako ih postavite ujesen ili najkasnije tijekom siječnja. Naime, mnoge su ptice stanarice, npr. sjenice i brgljezi, pa već u veljači i ožujku izabiru teritorij za gniježđenje. Ne zaboravite da kućice treba redovito čistiti, inače će zbog ostataka materijala za gniježđenje vrlo brzo biti neupotrebljive. Najbolje je da ih očistite nakon što ptići napuste dom. Materijal koji ste izvadili iz kućice spalite kako biste uništili parazite i njihova jajašca.


Agencija VLM

Komentari