savršen godišnji

S obitelji u planine

obitelj.hr

Objavljeno: 09.05.2016. 13:53

Zadnja izmjena: 09.05.2016. 14:05

Foto: Ilustracija

Planinarenje je odlično za poboljšavanje psihofizičke kondicije, jača mišiće tijela, potiče imunološki sustav te pozitivno djeluje na rad srca i krvotoka. U novije vrijeme sve se više govori o planinarenju kao izvrsnoj aktivnosti za borbu protiv stresa. U planinama mnogi zaboravljaju svakodnevne brige i frustracije, a uz to upoznaju nove ljude i sklapaju prijateljstva.

Što vam sve treba za planinarenje? Poželjna je sportska odjeća koja je lagana i omogućava kretanje, po mogućnosti slojevita te jakna s kapuljačom koja će vas štititi od kiše. Cipele bi trebale biti što kvalitetnijeg materijala, anatomski oblikovane da čuvaju stopala i gležnjeve. Neki preporučaju i nošenje čarapa bez šavova kako vas ne bi nažuljale. Obavezno sa sobom ponesite kvalitetne sunčane naočale te kapu ili šešir kao zaštitu od sunca. Neizostavan rekvizit je ruksak od nepromočivog materijala u kojem bi bilo poželjno imati rezervnu odjeću (čarape,rublje i majica), flastere, sprej za rane, zavoj za zglobove, sredstvo protiv sunčanih opeklina i insekata te tablete protiv bolova. Bilo bi korisno sa sobom nositi i baterijsku lampu, nožić, osobne dokumente, mobitel te planinarsku kartu. U svakom slučaju potrebno je ponijeti dovoljno tekućine za piće i hranu za nekoliko manjih obroka. Sa sobom bi bilo poželjno ponijeti vrećicu za otpatke kako se ne bi ostavio nered i uništavao okoliš. Korisno je ponijeti fotoaparat ili mobitel sa kvalitetnom kamerom kojim će se ovjekovječiti pogled.

Kad idete na planinarenje s djecom treba također imati na umu da ona ne mogu prijeći velike udaljenosti te da im je potrebno više stanki za odmor. Bilo bi dobro izabrati što zanimljiviji put kako im ne bi bilo dosadno i zamorno. Tu su uvijek popularne priče koje djeca vole slušati o krajevima kojima se prolazi, a odlične su i igre na livadama gdje se može igrati nogomet, badminton, frizbi i sl. Omogućite djetetu da nosi vlastiti ruksak sa stvarima, no neka ne bude natrpan. Ako ste u mogućnosti, povedite na planinarenje prijatelje vašeg djeteta, na taj način bit će motiviraniji za hodanje u društvu vršnjaka. Planinarenje s djecom dat će vam mnogo prilika za razgovor o krajevima kroz koje prolazite, no i o svakodnevnim problemima o kojima možda ne bi kod kuće razgovarali.

 

Komentari