Šank u kući: Mjesto za kojim se kuha, ruča i druži s obitelji

Stvara bolji i povezaniji prostor: Kuhinju i dnevni boravak ili blagovaonicu najbolje je povezati šankom, no pritom pripazite da se on stilski uklapa u oba prostora

Objavljeno: 16.04.2014. 11:13

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

 

Kućni šank odavno više ne predstavlja luksuz u uređenju interijera, nego je postao praktičan način povezivanja različitih prostorija u manjim stanovima.
Povezivanje kuhinje i dnevnog boravka u jedinstveni, veliki otvoreni prostor danas je gotovo pravilo u gradnji stambenih zgrada, a šank se tu pokazao kao element koji može imati više funkcija te ujedno izgledati lijepo i zanimljivo. Nekad je osnovna funkcija šanka bila da se na njemu gostima služe alkoholna pića. Današnji kućni šank je više kombinacija stola i radne plohe u kuhinji.
Želite li da i vaš dom krasi kućni šank, razmislite gdje biste ga točno postavili i za što bi vam sve trebao služiti. Najčešće se postavlja između kuhinje i blagovaonice kako bi visinom odijelio radni prostor kuhinje od ostatka "open space" prostora u stanu. Nemate li dovoljno mjesta u domu za velik stol sa stolcima, šank može preuzeti i ulogu glavnog prostora za objedovanje. U njegovu dizajniranju važno je da se bojom i oblikom uklopi u dizajn kuhinje, a drugom stranom u cjelokupan ambijent dnevnog boravka.
Pri izradi šanka treba prije svega voditi računa o njegovoj visini. Ako su stolci za šank visoki oko 75 centimetara, šank bi trebao biti visine oko 105 centimetara kako bi omogućio udobno sjedenje. Duljina šanka ovisi o veličini prostora koji vam je na raspolaganju u kuhinji, a najčešći su klasični, izduljeni šankovi. Osim njih postoje zaobljeni šankovi koji osobito lijepo izgledaju u prostoru te šankovi u obliku slova L, pogodni za veće prostore. Jedan krak L-šanka može poslužiti kao zona za sjedenje s barskim stolcima, a drugi dio možete pretvoriti u radni pult s komodom ili vitrinom u donjem dijelu za čuvanje posuđa.
Neki se odluče šank dizajnirati kao kuhinjski otok dovoljne širine da se u njegovu radnu površinu ugradi ploha za kuhanje ili sudoper. Time šank pokraj primarne funkcije služenja pića i stola za objedovanje dobiva i dodatne funkcije.
U tijelo šanka-kuhinjskog otoka može se ugraditi staklena vitrina za čuvanje posuđa. Šank se može postaviti i na zid na isti način kao polica, odnosno pomoću za to predviđenih nosača.
Za cjelokupan izgled šanka vrlo je važna rasvjeta. Iznad šanka ugradite glavnu, ambijentalnu rasvjetu, kao i dodatna, jača svjetla koja će vam trebati tijekom pripreme pića ili hrane. U šank možete ugraditi i posebnu, prigušenu rasvjetu za stvaranje opuštenog raspoloženja.
Praktično
Šank dovoljne veličine može služiti i kao stol za objedovanje, ali i kao radna ploha za kuhanje i pripremu hrane. Pri izradi vodite računa o dobroj rasvjeti i potrebnim priključcima.
Uskladite boje
Pri izradi šanka odaberite boje, materijale i oblik koji će se uklopiti u ostatak prostora. Dobit ćete ukusan, moderan i praktičan element koji ćete rado koristiti.

Komentari