Starogrčki lijek za jetru, žuč i želudac pomoći će kod slabog rada slezene

Kao aromatična biljka jakog antiseptičnog djelovanja u obliku praška, dupčac se rabio za posipanje žrtvovanih životinja na žrtvenicima. U drevnoj Grčkoj njime se liječio artritis, jetra i žuč, bolesti žučnog mjehura, giht, gubitak apetita, a služio je i za mršavljenje.

Objavljeno: 16.04.2014. 12:45

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

 

Branje ove lijepe biljke oduvijek mi je činilo posebno zadovoljstvo. Nisam nikako mogao odgonetnuti zašto se tome veselim dok nisam počeo uzimati tjednu terapiju čajem za liječenje mojih crijevnih tegoba. Kao dobar prirodni lijek koji izaziva uzbuđenja, to jest draži organizam (ekscitans), rado se uzima za jačanje organizma (kod svih zaraznih bolesti te kod opće slabosti nakon preležane bolesti).

Djeluje antiseptično

U pučkoj medicini dupčac se rabi za liječenje slezene i gušterače (tradicionalno se uzima kod slabog rada slezene, tegoba sa slezenom, ozljede slezene, kod tegoba sa šećerom, slabog rada gušterače); želuca i crijeva (za jačanje slabog i mlitavog želuca, potiče želudac na rad, kod pojave truleži u želucu i crijevima, dispepsije, grčeva, grozničavih stanja kao posljedica bolesti želuca i crijeva, dizenterije, hemoroida, ujedno djeluje antiseptično, kod nadutosti i nadimanja nakon jela); kašlja (dobro je sredstvo za iskašljavanje, kod bronhitisa, pomiješan s vinom i medom djeluje jače, ujedno djeluje antiseptično); groznice (kod malarije, zaraznih bolesti, infekcija, gripe); gihta (ima ulogu pojačanog mokrenja i izbacivanja iz organizma mokraćne kiselinu te ubrzo dovodi do olakšanja kod bolnog gihta); reume (reumatskih bolova, kostobolje); epilepsije – padavice (pije se s vinom); bolesti jetre i žuči (kod insuficijencije jetre, pojačava izlučivanje žuči), grčeva (antispazmodik za liječenje grčeva želuca i crijeva); bolesti kože (na kožne tegoba djeluje jako antiseptično te ujedno antiupalno kod raznih kožnih nečistoća, infekcija, osipa, ozljeda, rana, rana koje teško zarašćuju, truleži rana); ženskih bolesti (bijelog pranja poradi antiseptičnog djelovanja); vodene bolesti (kao dobar diuretik rabi se kod svih tegoba s vodom); kao i za liječenje nesanice, za jače znojenje (kao dobar diaforetik); limfnih žlijezda (izvrsno pomaže kod otečenih limfnih žlijezda, škrofula, i to u obliku obloga kao i čaja).

Vino i začin

Od dupčaca se pripremaju razni napici od kojih je najpoznatije vino od dupčaca za liječenje slabih osoba, i to posebno nakon preležane bolesti, kao i za jačanje organizma. Dupčac je kao aromatična biljka poznat i kao aperitiv (digestivna pića) i začin raznim jelima od povrća, a posebno za jela od krumpira. Kontraindikacije: Dupčac ne bi smjele uzimati osobe koje imaju tegoba s jetrom zbog njegove hepatotoksičnosti te čira na želucu. Dupčac se rabi kao antireumatik, antiseptik, antibakterik, antiinflamatorik, antiskrofulotik, aromatik, antigiht, adstringent, antiepileptik, diuretik, diaforetik, digestiv, ekscitans, ekspektorant, febrifug, holagog, karminativ, spazmolitik, stomahik, tonik.

Komentari