Učenici OŠ Šemovec u sklopu europskog projekta posjetili Istanbul

Piše: eVz

Objavljeno: 30.04.2015. 09:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Osnovna škola Šemovec od prošle školske godine sudjeluje u europskom multilateralnom projektu „Comenius - Around Europe From The Baltic Sea (Amber Sea) To The Black Sea - Learn, Play And Sing Together " koji financira EU, a u koji je uključeno 5 europskih zemalja - Portugal, Latvija, Turska, Rumunjska i Hrvatska.

Tema projekta je „More", a cilj je upoznavanje školstva drugih zemalja, istraživanje povijesti i kulture pojedine zemlje. Koordinatoru hrvatskog tima Branimiru Vinceku, školskom pedagogu, na zadnje putovanje u Tursku u nedjelju 19. travnja pridružili su se vjeroučiteljica Ivana Žuljević, učitelj njemačkog jezika Josip Rogulja te učiteljica engleskoga jezika Marija Vugrinec.

Na put je krenulo i četvero učenika osmih razreda koji su svojom angažiranošću na projektnim aktivnostima i uzornim vladanjem "osvojili kartu" za posjet Turskoj: Lovro Magdalenić, Nikolina Mihalić, Lucija Dukši i Helena Petek.

Svi zajedno posjetili su Istanbul – najveći i jedan od najvažnijih gradova Turske. U dvorištu škole, koja broji 4 000 učenika, dočekalo ih je oko dvjestotinjak koji su im darovali ružice od papira, a nekoliko učenika, obučenih u nošnje, ponudilo im je tradicionalne slastice. Učitelji i ravnatelj poželjeli su im srdačnu dobrodošlicu. Poveli su ih kroz školu, pokazali učionice te radove i rukotvorine njihovih učenika.

Posjetili su Topkapi palaču u kojoj su vidjeli izložbu oružja i mačeva starih i po 4009 godina, kao i izložbu nakita, dragulja i dijamanata. U Dolmabahce palači divili su se europskom duhu Istanbula jer je ta palača kao manja kopija palače u Versaillu i Schönbrunna. Posjetili su i bizantsku crkvu Aja Sofija u čijoj se blizini nalazi i takozvana Plava džamija koja je također biser istočnjačke arhitekture.

U Istanbulu su, između ostalog, razgledali Tehnički muzej Rahmi Koc, park Minaturk, potom su se uspinjačom popeli na vidikovac, a probali su i različite njihove delicije.

Učenici OŠ Šemovec govoreći engleski pokazivali su prezentaciju o našoj Hrvatskoj.

- Putovanje u Tursku nam je bilo zanimljivo, poučno, potpuno nešto novo i drugačije. Neke turske riječi prepoznali smo i povezali ih s našim jezikom. Istanbul je ogroman, za naš pojam neopisivo velik i krcat grad. Puno se gradi, promet je gust, ali Turci su vrlo živi, otvoreni, razgovorljivi i temperamentni pa tu gužvu uvijek lakše podnose. Putovanje je ispunilo sva naša očekivanja - zaključili su učenici i učitelji OŠ Šemovec.

 

Komentari