Učenici Osnovne škole Cestica učili kako živjeti život bez nasilja

Objavljeno: 16.04.2015. 11:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: PU varaždinska

Izvor: galerija-images/zivim zivot bez nasilja os cestica

U okviru zajedničkog preventivnog projekta Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, učenici sedmih razreda Osnovne škole Cestica naučili su kako “živjeti život bez nasilja”  i zaslužili čistu peticu za vladanje i iskazane stavove na temu nenasilja i tolerancije.

Unatrag četiri godine, Policijska uprava varaždinska ne propušta  biti iznimno aktivna na temu prevencije nasilja među mladima, nasilja nad ženama i vršnjačkog nasilja, pa su i ove godine snage udružili policija - linija rada prevencije, županijska koordinatorica za osnovne škole za provođenje školskih preventivnih programa prevencije nasilja prof.  Mirjana Vincek-Škvorc, nevladina udruga Status M i umjetnici udruge Riječi/Prave/Predstave uz podršku nastavnika i stručnih službi Osnovne škole Cestica i naravno sudjelovanje onih koji imaju glavnu ulogu u svemu tome, a to su njihovi učenici sedmih razreda.

Učenike su kroz interaktivnu radionicu proveli preventivac PU varaždinske Mario Medenjak i Mislav Mandir predstavnik nevladine organizacije „Status M“. Kroz  edukativnu kviz - igru, kada su odabirom između ponuđenih mogućih načina reagiranja na nasilje i diskriminaciju odabirali  upravo one koji su ispravni, učenici su zaključili kako nenasiljem i tolerancijom sebi i drugima izgrađuju bolji svijet.

Nakon edukacije u prostoru škole učenici sedmih i osmih razreda, te njihovi nastavnici i gosti pogledali su predstavu „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“, u režiji glumca Zijaha Sokolovića UN-ova ambasadora dobre volje za toleranciju i nenasilje,  kroz koju su im na “daskama koje život znače” prikazane svakodnevne životne situacije koje u sebi nose nasilje, a koje uvijek uz sebe moraju imati žrtve. Kroz komunikaciju s izvrsnim glumcima Petrom Kurtela i Vedranom Komeričkim prikazano im je 160 “lica” nasilja, odnosno cijela lepeza, od  njegovih lako prepoznatljivih oblika pa sve do onih skrivenih  naizgled bezazlenih, ali po žrtvu često puta i pogibeljnih oblika.

Svim sudionicima projekta jasno je prenesena poruka kako nasilje izgleda, kako ga ne treba tolerirati ni skrivati, već ga treba prijavljivati i tražiti pomoć od stručnih službi i policije.

Što su sve učenici naučili kroz prve dvije komponente nacionalnog preventivnog projekta “Živim život bez nasilja” vidjet će se tijekom održavanja interaktivne parlaonice koja se planira odraditi u njihovoj Školi do kraja travnja. Tako će im se omogućiti da kroz umjetnički izričaj putem eseja, dramskih, likovnih i sličnih uradaka daju  svoj osvrt i svoja razmišljanja o pitanju nenasilja, tolerancije i nediskriminacije, a najbolji i najmaštovitiji učenički radovi biti će nagrađeni.

{gallery}zivim zivot bez nasilja os cestica{/gallery}

Komentari