Vodič kroz vrt: Naučite sve o uzgoju začinskog bilja u kući

Svježe začinsko bilje ima intenzivniji okus od sušenog i uvijek je pri ruci. Nakon presađivanja ga treba pšar dana dobro zalijevati i držati u sjeni dok se ne ukorijene

Objavljeno: 16.04.2014. 12:24

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

 

Začine mogu lako uzgojiti i početnici - važno im je samo osigurati dovoljno vode i sunčeve svjetlosti. U većem loncu ili žardinijeri možete kombinirati različite začine. Ipak, metvicu i matičnjak bolje je odvojiti od drugih jer se brzo šire na štetu drugih biljaka. Uz pravilnu njegu mogu rasti godinama.
Višegodišnja biljka je i majčina dušica - iskušajte sortu koja miriše na limun (citriodorus). Sijete li peršin, birajte lisnate sorte. U plastičnim lončićima, koji se mogu nabaviti u trgovačkim centrima, najčešće raste više mladih biljaka. Možete ih oprezno presaditi u više lončića, tako da imaju dovoljno mjesta da narastu.
Nakon presađivanja treba ih nekoliko dana dobro zalijevati i držati u sjeni dok se dobro ne ukorijene. Ta je metoda prikladna za mažuran, origano i bosiljak, ali možete ih uzgojiti i iz sjemena.
Savjeti za sadnju i održavanje začinskog bilja
Većini bilja odgovara propusno tlo, pa ga je najbolje saditi u mješavinu od tri dijela komposta i dijela pijeska.
Začinsko bilje ima vrlo sitno sjeme koje klija na svjetlosti - treba ga pokriti vrlo tankim slojem zemlje.
Začinima će na sunčanom položaju razviti najbolju aromu. No metvici i matičnjaku odgovara i sjena.
Vlasac
Bliski je srodnik luka, no jede se samo njegovo aromatično lišće. Bolje uspijeva u posudama nego u vrtu, gdje ga može zagušiti korov. Može ga se razmnožavati iz sjemena ili dijeljenjem korijena. Nakon što odrežete lišće, potjerat će novo. Prezimljava u kući.
Ružmarin
Ružmarin će najbolje uspijevati ako nabavite kvalitetnu sadnicu i presadite je u veliku posudu. Treba prezimiti u zatvorenom. Može se razmnožavati i reznicama - odreže se zdrava grančica, umoči u med ili prašak za ukorjenjivanje te zabode u zemlju.
Bosiljak
Svake godine treba se iznova sijati, najbolje uz rajčice jer ih štiti od bolesti. Za jelo trgajte mlade vrhove - tako ćete potaknuti bujniji rast te spriječiti da prerano procvate i izgubi okus. Ljubičasti će najlakše podnijeti sjenu ili uzgoj u zatvorenom.

Komentari