Vrt će od nametnika 'obraniti' začini, a ne razne kemikalije

Bubamare same čiste biljke od uši, a "pesticid" od bazge rastjerat će krtice i miševe. Posvuda sadite začinske biljke - one svojim mirisom odbijaju nametnike

Piše: Super User

Objavljeno: 16.04.2014. 12:21

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

 

Prskanje kemijskim sredstvima kratkoročno rješava probleme s biljnim nametnicima, no dugoročno šteti i vrtu i vrtlarima. Kemijska sredstva ne čine razliku između korisnih i štetnih kukaca te tako remete ekološku ravnotežu u vrtu, a loše djeluju i na zdravlje, bilo da se pojedu na hrani ili udišu tijekom prskanja. Najstrpljiviji vrtlari neće ratovati s biljnim ušima, nego će pričekati da se u vrtu namnože njihovi prirodni neprijatelji - bubamare. No ako ipak ne želite malim napasnicima prepustiti dio uroda, možete se poslužiti provjerenim i neškodljivim metodama zaštite.
Za početak je dobro znati da će se snažne i zdrave biljke lakše oduprijeti štetnicima - stoga ih redovito zalijevajte, malčirajte i prema potrebi gnojite prirodnim sredstvima. Imajte na umu i da je mnoštvo istih biljaka na jednoj velikoj gredici "pozivnica" štetnicima da se dođu pogostiti. Još nije kasno da monotoniju razbijete pokojom začinskom biljkom ili cvijetom - bosiljak tjera štetnike rajčica, a kopar je dobar "susjed" krumpiru i kupusu. Dragoljub sadite blizu kupusnjača, rajčica, krastavaca i voćaka. Odbija mnoge štetnike, čuva vlagu u tlu, a uši se radije hrane njegovim listovima nego listovima povrća. Nametnike i bolesti možete suzbiti i sredstvima za prskanje kućne izrade.
Češnjak tjera kukce, a stolisnik pomaže protiv plijesni i hrđe
Sprej protiv kukaca priprema se tako da se glavica češnjaka lagano nagnječi, prelije biljnim uljem i ostavi da odstoji dva dana. Ulju se doda nekoliko kapi deterdženta. Žlica koncentrata dovoljna je za litru vode. Stolisnik pomaže protiv plijesni i hrđe - 800 g suhe biljke usitni se i prelije kipućom vodom. Dolije se 10 litara vode i pusti da stoji 36 sati ili ključa 30 min.
Kad mačke nema, bazga miševe tjera
Za preparat protiv krtica, voluharica, miševa i rovki 3/4 posude napunite listovima bazge, dolijte vodu i ostavite nekoliko dana na suncu da "zakipi". Procijedite i razrijedite vodom u omjeru 1:5 te zalijevajte tlo prema potrebi. Njime možete i prskati protiv uši i gusjenica.
Bilje obožava čaj od korova
Mnogi korovi koje vrtlari nemilice istrebljuju zapravo su ljekovite biljke koje pomažu ne samo ljudima nego i drugim biljkama.
Najvažnija od njih je kopriva od koje se priprema učinkovito sredstvo protiv lisnih ušiju. Koprive se preliju vodom i ostave da odstoje čitav dan - ne dulje jer će preparat inače izgubiti snagu. Točni omjeri nisu osobito bitni, no na otprilike kilogram svježih, neosjemenjenih kopriva stavlja se deset litara vode, najbolje kišnice. Umjesto svježih kopriva može se upotrijebiti i 100-200 grama sušenih. Procijeđena tekućina ulije se u prskalicu i njome prskaju biljke sa svih strana. Preparat je najbolje upotrijebiti odmah - može stajati najdulje jedan dan. Tekuće gnojivo pravi se na isti način, no otvorenu posudu (nipošto metalnu!) treba držati na suncu dva-tri tjedna.
Gotovo gnojivo prepoznaje se po prodornome mirisu koji podsjeća na "pravo" gnojivo. Prije upotrebe treba ga razrijediti vodom u omjeru 1:10 i njime zalijevati biljke. Ne podnose ga jedino grašak, mahune i luk.
Gavez je savršen za rajčice
Gavez je bogat mineralima koji hrane biljke. Gnojivo od gaveza pravi se jednako kao i tekuće gnojivo od kopriva te razrjeđuje u omjeru 1:10. Stoga ove dvije biljke možete i miješati. Gnojivo od gaveza prikladnije je za plodovito povrće (npr. rajčice), a koprivino za lisnato povrće (kupusnjače).
Vratić uništava grinje, ali može biti i opasan
Vratić djeluje protiv lisnih uši, lisnih osa, raznih bubica, gusjenica, mrava i gljivičnih oboljenja. Osobito je djelotvoran protiv grinja na povrću ili jagodama. Preparat pripremite tako da 300 g cvatućeg vratića prelijete litrom vode i ostavite da stoji 15 minuta. Prska se razrijeđen u omjeru 1:3. Oprez - sadrži tvari otrovne za ljude.
Buhač djeluje vrlo snažno
Buhač rabite samo u nuždi jer uništava i korisne kukce. Bolje ga je saditi među povrćem i drugim cvijećem da samo otjera štetnike.
Pivo i kava za puževe, mlijeko za rajčice
Oko biljaka koje napadaju puževi možete posuti talog kave. Ili im postavite zamku - u zemlju ukopajte čašice s pivom te pričekajte da se napiju i utope. Rajčice je od gljivičnih bolesti najlakše zaštititi mlijekom - razrijedite ga u omjeru 1-10 i njime prskajte biljke svaka dva tjedna. Nakon kiše prskanje je potrebno ponoviti. Mlijeko štiti i krastavce.
Preslica tjera bolesti i štetnike
Preslica pomaže protiv hrđe lista, gljivičnih oboljenja, grinja i crvenog pauka. Preslicu (1 kg svježe ili 150 g suhe) potopite u 10 l vode i ostavite da odstoji 24 sata. Odvojite preslicu i malo vode u kojoj se namakala pa kuhajte na laganoj vatri pola sata. Procijedite, dolijte ostatak vode pa razrijedite u omjeru 1:5.

Komentari