Walligami su vrtovi na zidu u kojima raste cvijeće i povrće

Osim za ukrašavanje zidova domova i ureda biljem, ove posude služe i za uzgoj domaće, organske hrane pa u posudama rastu cvijeće, začini i svježe povrće

Piše: Super User

Objavljeno: 16.04.2014. 12:16

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

 

Želite li više zelenila u stanu, na balkonu ili terasi, a nemate dovoljno slobodnog prostora za tegle s cvijećem, pokušajte s walligamijem, sklopivom posudom za sobno bilje koja se vješa na zid.
Ova inovativna posuda, kojom se ujedno i štedi prostor u stanu, a djeluje dekorativno na zidu, originalan je hrvatski proizvod koji je osmislio Domagoj Šarić iz Zagreba. Posuda se sastoji od dviju vrsta tekstila koji omogućuju biljci da "diše", ali je posuda vodonepropusna. Posudu je potrebno složiti prema priloženim uputama, a slaganje je inspirirano origami-tehnikom presavijanja papira. Otud i naziv "walligami", koji je nastao kao složenica od engleske riječi "wall", što znači "zid", i tradicionalne japanske tehnike origami. Sklapanjem se dobiva posuda u obliku džepa u koji se stavlja zemlja s posađenom biljkom. Na stražnjoj strani je nosač za vješanje posude na zid.
- U walligamiju možete saditi omiljeno cvijeće, lisnato sobno bilje, svježe začine, pa čak i organsko povrće - govori Diana Franulić Šarić objašnjavajući kako su zidnu posudu za biljke prvo kreirali za vlastite potrebe u nedostatku slobodnog mjesta za tegle na podu. Tko god je vidio posudu na zidu, nije ostao ravnodušan i tako su došli na ideju da krenu u njihovu proizvodnju. Naša sugovornica ističe da se u walligami može izravno presaditi bilje, ali se mogu posaditi i sjemenke jer posuda pruža dobre uvjete za razvoj biljke. Materijali su otporni na vremenske uvjete - tako se posuda, osim u stanu, može postaviti i na vanjske zidove balkona ili terase.
Walligami je dostupan u dvije veličine, a kombinacijom više posuda na zidu može se stvoriti zanimljiva zelena kompozicija koja će ukućanima pružati odmor za oči i plijeniti pozornost gostiju.
Indikator
u obliku kantice za zalijevanje pokazuje kad je zemlja suha i tako upozorava da je potrebno zaliti biljku, a nestaje u doticaju s vodom.
Začinsko bilje
Također se može uzgajati na zidu. Na sunčana mjesta stavljaju se ružmarin, kadulja, timijan i origano, a u polusjenu kiselica, peršin, bosiljak i krasuljica.
Sadnja biljaka
U walligamiju obavlja se izravno u posudu, bez potrebe za plastičnom teglom. Džep posude je vodonepropusan, ali materijali propuštaju zrak tako da posuda "diše".

Komentari