Zamjenik župana primio nagrađene prirodoslovne olimpijce

Objavljeno: 22.12.2014. 15:19

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Varaždinska županija

Izvor: galerija-images/Ilija Srpak i Benyamin Taourirt - Varazdinska zupanija

Učenici prvih razreda Prve gimnazije Varaždin i Srednje škole Ivanec, Ilija Srpak i Benyamin Taourirt, sudjelovali na 11. Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (International Junior Science Olympiad IJSO), koja se održala početkom prosinca u Mendozi u Argentini.

Ilija Srpak je osvojio srebrnu, a Benyamin Taourirt brončanu medalju, dok su ostali učenici iz hrvatske šesteročlane ekipe pokazali vrlo dobro znanje iz fizike, kemije i biologije.

>> Mladi varaždinski prirodoslovci među najboljima na svijetu

Na spomenutoj olimpijadi sudjelovalo je 200 učenika iz 37 zemalja svijeta, a učenike iz Hrvatske su na olimpijadu vodili profesori Planinka Pećina i Krešo Zadro s Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić primio je u ponedjeljak, 22. prosinca učenike Iliju i Benyamina u pratnji ravnateljica njihovih škola, Janje Banić i Lidije Kozine.

- Ovo je rezultat vrijedan divljenja jer biti drugi ili treći na svijetu na jednom ovakvom natjecanju je nevjerojatno dostignuće na kojem im čestitam u ime svih građanki i građana Varaždinske županije, rekao je zamjenik Kišić, ističući kako je to pokazatelj da je koncept Varaždinske županije kao županije znanja na dobrom putu, jer ovakvi mladi ljudi će u budućnosti biti pokretački motor Varaždinske županije.

- Možemo biti ponosni što je dvoje natjecatelja iz hrvatske reprezentacije iz naše županije, troje ih je iz zagrebačke 15. gimnazije, a jedan iz riječke. Na nama je da nastavimo s ulaganjima u obrazovanje kako bismo takvim mladim ljudima pružili što je bolju moguću logističku podršku. Drago mi je da su brojna znanja i Benyamin i Ilija stekli kao polaznici nekoliko naših Centara izvrsnosti, koji su baš kao i njih dvojica, prepoznati i priznati u međunarodnim krugovima, osobito nakon nedavnog plasmana i sudjelovanja na svjetskoj konferenciji o obrazovanju u Sevilli, kao jedini hrvatski predstavnici – rekao je ovom prigodom dožupan Kišić, koji je nagrađenim učenicima uručio poklone županije.

Benyamin i Ilija su zahvalili na prijemu te pohvalili profesore u školama i one u Centrima izvrsnosti Varaždinske županije te najavili sudjelovanje na budućim županijskim, državnim, ali i natjecanjima izvan granica Hrvatske u sljedećoj godini.

{gallery}Ilija Srpak i Benyamin Taourirt - Varazdinska zupanija{/gallery}

Komentari