zanimljivi podaci

Očekivano trajanje života u Hrvatskoj smanjilo se za osam mjeseci

Piše: eMagazin

Objavljeno: 03.03.2021. 10:26

Zadnja izmjena: 03.03.2021. 10:26

Izvor: HRT

Očekivano trajanje života u Hrvatskoj smanjilo se za osam mjeseci. Istraživanje koje je provelo troje profesora s Ekonomskog fakulteta pokazalo je kako je prosjek srušio veći broj broj umrlih u 2020. koji se veže uz epidemiju COVID-a.

Demograf Ivan Čipin je u emisiji Studio 4 HTV-a otkrio detalje istraživanja te rekao kako je očekivano trajanje života u 2019. bilo je 78,5 godina - 75,4 za muškarce i 81,6 za žene.

-  Ako u sljedećim godinama budemo imali manji broj umrlih, očekivano trajanje života može se povećati. To ne znači da se povećala smrtnost u smislu generacijske razine. Možemo imati manji broj umrlih u budućnosti, ako su od COVID-a umrle one osobe koje su bile pred kraj života. Puno je opasnije ako analize pokažu da smo izgubili dosta godina života, a naše procjene pokazuju da bi to mogao biti slučaj kod muškaraca, koji imaju dva do tri puta veći rizik od smrti od COVID-a u starijim dobnim skupinama nego žene- rekao je demograf.

Što se tiče broja rođenih, on je u padu. U siječnju 2021. bilježimo pad rođenih od 10 posto u odnosu na siječanj 2020. - Ako se to nastavi, to će biti znatan pad živorođenih, možemo pasti ispod 33.000. Možda su neki očekivali baby boom nakon lockdowna, no dogodilo se suprotno, kazao je Čipin.

Komentari