Prema podacima o vrijednosti robnog izvoza Hrvatske gospodarske komore, vide se velike razlike među gospodarstvima hrvatskih županija, ali po broju stanovnika najveći izvoznik među regijama je Varaždinska županija.

Primjerice, vrijednost izvoza Grada Zagreba od 33,2 milijarde kuna je dva puta veća od ukupnog izvoza svih županija Jadranske Hrvatske koja iznosi 15,9 milijardi kuna i čini gotovo trećinu 104,6 milijardi kuna ukupnog izvoza zemlje.

Ono po čemu se Varaždinska županija može pohvaliti je vrijednost izvoza "per capita" koje pokazuju da je u usporedbi s brojem stanovnika najveći izvoznik među regijama koju u stopu prate Grad Zagreb i Međimurska županija. 

Grad Zagreb je daleko ispred svih ostalih županija u velikoj mjeri i zbog činjenice da se vrijednosti uvoza i izvoza promatraju prema sjedištu tvrtke. Međutim, treba promatrati i druge pokazatelje, pa se tako pokazuje da Grad Zagreb bilježi i najveći vanjskotrgovinski deficit među županijama (46,8 milijardi kuna), dok se među deset županija koje ostvaruju robni suficit najviše ističu Sisačko-moslavačka (1,2 milijarde kuna), Brodsko-posavska (868 milijuna kuna) i Međimurska županija (766 milijuna).

- Unatoč nedostacima statistike, koji obuhvaćaju i povremena preseljenja sjedišta velikih tvrtki, iz raspoloživih podataka može se zaključiti da su pristupanje Hrvatske Europskoj uniji i razdoblje oporavka potražnje na razini EU najbolje iskoristile Ličko-senjska, Zagrebačka i Brodsko-posavska županija, koje su u posljednjih pet godina ostvarile najveće stope rasta izvoza. - zaključio je direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

Komentari

09.01.2019. 09:48h Zadnja izmjena: 09.01.2019. 09:59