Podaci HZJZ-a

Popušta najjača epidemija gripe u zadnjih pet godina - saznajte koliko ih je oboljelo u Varaždinskoj županiji

Objavljeno: 14.02.2019. 08:55

Zadnja izmjena: 14.02.2019. 09:02

U Hrvatskoj je zaključno s 10. veljače, službeno registrirano ukupno 48 tisuća oboljelih od gripe, od čega je u šestom tjednu stiglo 8166 prijava što je značajno niže u odnosu na prethodni tjedan (11.250). U Varaždinskoj županiji oboljelo ih je 2369, te se nalazi na petom mjestu po broju oboljelih.

Kako kažu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u narednim tjednima možemo očekivati daljnje jenjavanje intenziteta sezone, a među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža u dobi od 65 godina i više.

Ova sezone gripe značajno je intenzivnija po broju oboljelih u usporedbi s prethodnih pet sezona, uključujući i veći broj hospitaliziranih zbog gripe, te veći broj dojava o smrtnim ishodima zbog gripe i njezinih komplikacija. Do sada je dojavljeno 75 takvih smrtnih ishoda, dok je u sezoni 2017/2018 bilo prijavljeno ukupno 29 umrlih. Navedeni podaci upućuju na takozvani višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom.

Komentari