Sabor se jučer bavio izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim će se znatno pooštriti kažnjavanje prekršitelja u prometu, a budući da je riječ o prvom čitanju moguće su i izmjene. 

Naime, zakonom se za osam najtežih prekršaja predlaže povećanje novčanih kazni sa sadašnjih 5 do 15 tisuća kuna do 10 i 20 tisuća kuna, piše Jutarnji.hr. Riječ je o vožnji u suprotnom smjeru na brzim cestama i autocestama, prekoračenju brzine u naseljenom području za 50 i više km/h, namjernom prolasku kroz crveno svjetlo, odbijanju alkotesta, vožnji pod utjecajem alkohola iznad 1,5 promila, vožnji pod utjecajem droga, upravljanju vozilom prije dobivanja vozačke dozvole, upravljanja za vrijeme dok je vozačka dozvola ukinuta zbog negativnih bodova ili dok je vozačka oduzeta zbog prekršaja. 

- Vozilo treba promatrati kao pištolj ili nož ili bilo koje ubojito sredstvo. Cilj zakona je smanjiti broj smrtno stradalih osoba te broj osoba koje učestalo rade najgrublje prometne prekršaje. - rekao je saborski zastupnik Petar Škorić (HDZ).

Komentari

26.04.2019. 08:16h Zadnja izmjena: 26.04.2019. 08:26

Foto: Arhiva