parfem od koprive za Guinnessa

VIDEO/FOTO Renesansni festival: Ovaj povijesni mega spektakl posjeti više od 50 tisuća ljudi

Objavljeno: 24.08.2017. 12:20

Zadnja izmjena: 24.08.2017. 12:20

Foto: facebook

Danas u 19 sati u Koprivnici na Gradskim bedemima započinje 12. po redu Renesansni festival koji će trajati sve do ove nedjelje. Prošle godine ovaj je festival posjetilo više od 50 tisuća ljudi i time postigao status najvećeg povijesnog festivala u Hrvatskoj. Glavna tema ove godine su koprive i eliksiri.

Renesansni festival, povijesni mega spektakl već je dulje vrijeme poznata manifestacija u ovim našim krajevima. Iako se održava u isto vrijeme kada traje Špancirfest i primjerice ludbreška Sveta nedjelja, ovaj kultni festival ipak okuplja i svoje obožavatelje. Oko 1000 originalno kostimiranih sudionika iz zemlje i inozemstva, scenski prikazi srednjovjekovnog života, viteštva, opsada, glazbe, plesa, lakrdijaštva dovoljan su razlog ovako velike posjećenosti.

- Zbog atraktivnog ovogodišnjeg programa u kojemu će se po prvi puta na jednoj turističkoj manifestaciji predstaviti niz proizvoda od kopriva kao što su pivo, rakije i likeri, kolači i raznovrsna jela, kozmetika, ljekoviti pripravci za ljepotu i libido, tinkture, računamo da će ih od 24. do 27. kolovoza u Koprivnici biti i više. Mnoge od njih zasigurno će privući i mogućnost testiranja apsolutnog noviteta među parfemima u svijetu i vjerujem da će svjetski rekord biti oboren - naglašava Renato Labazan, direktor Turističke zajednice.

Parfem od koprive za Guinnessa

Parfemska bajka iza koje u cijelosti stoje hrvatska kreativnost i hrvatske sirovine bit će predstavljena na osobito zanimljiv način ne samo zbog posebne atmosfere Renesansnog festivala koji na originalan način oživljava razdoblje kasnog srednjeg vijeka, nego i činjenice da je javno testiranje parfema prijavljeno i za Guinnessovu knjigu rekorda. Do sada je u jednom danu na jednom mjestu parfem iskušalo 1512 osoba, a u Koprivnici kane tu brojku podići na čak 2000. Testiranje parfema od kopriva najavljeno je za subotu, 26. kolovoza od 16 sati, a dvije tisućita osoba po redu koja će isprobati Urticu bit će nagrađena bočicom parfema od 50 ml pakiranoj u ručno rađenoj kutiji od drveta i kože.

Ne koriste se plastične čaše

Mnogobrojni sadržaji četverodnevne manifestacije uvjerljivo vraćaju posjetitelje u davno minulo vrijeme, a to dočaravaju „srednjovjekovni“ zanatlije (najveći sajam srednjovjekovnih obrta u ovom dijelu Europe), trgovci, vitezovi, dame, kralj i dvorjani, skitnice, prosjaci, kmetovi, alkemičari, muzičari, zabavljači i mnogi drugi, poput kuhara koji na licu mjesta spremaju jela po srednjovjekovnim receptima, a piju se samo pića iz tog vremena poput medovine, vina i piva i to iz drvenih i lončarskih čaša i posuda. Renesansni festival nastaviti će s trendom zabrane korištenja plastičnog pribora za jelo i piće kako bi srednjovjekovni život u 4 dana održavanja bio što autentičniji i identičniji.

Cijeli program ovogodišnjeg Renesansnog festivala možete pogledati ovdje: Program Renesansnog festivala 2017., a u nastavku i video najavu Nexus Productiona.

 

Komentari