svjetski dan smijeha

SMIJETE LI SE DOVOLJNO? Smijehom zamijenite sobni bicikl i aktivirajte čak 80 mišića

Objavljeno: 10.01.2018. 13:27

Zadnja izmjena: 10.01.2018. 13:47

Današnji dan posvećen je smijehu, a obilježavanje Svjetskog dana smijeha koji se slavi od 1998. godine i to 10. siječnja i 2. svibnja, utemeljio je Indijac Madan Kataira kako bi potaknuo sve ljude na svijetu da se smiju što češće i da osvijeste dobrobiti smijeha za sveopće zdravlje. Budući da je sve više bolesnih, znači li to da se premalo smijemo?

Smisao Svjetskog dana smijeha je potaknuti ljude da se što više i svakodnevno smiju jer je poznato da smijeh djeluje antistresno i antidepresivno, a jača i imunitet stoga brojni znanstvenici i liječnici poručuju kako se treba što više i što češće smijati da bi pospješili svoje zdravlje.

U prilog tome idu i rezultati istraživanja koji potvrđuju da se prilikom smijeha aktivira čak 80 mišića, a od toga 17 mišića lica. Osim toga, smijehom se aktivira lučenje hormona koji tada proizvode više endorfina, poznatog kao hormona sreće, dok stručnjaci također tvrde da je par minuta smijeha isto kao i 15 minuta vježbanja na sobnom biciklu pa sad razmislite i primite se smijanja.

Zanimljivo je da istraživanja pokazuju kako se u odrasloj dobi smijemo oko 17 puta dnevno dok djeca to čine oko 300 puta dnevno, a svakodnevno psihofizičko stanje nam je pokazatelj da nam smijeha kronično nedostaje i da smo previše opterećeni svakodnevnim, prečesto i nebitnim izvanjskim stvarima i situacijama na koje ili ne možemo utjecati ili ne bi trebali dopustiti da utječu na nas.

Stoga, pogledajte malo pažljivije u sebe i oko sebe i pronađite razlog za nasmijati se od srca i to ne samo danas.

"Mi se ne smijemo jer imamo razloga za smijanje, mi se smijemo jer smo mi sami
razlog za smijanje.  Razlika je u biti umjesto imati." - Talidari

Komentari