Spomen na pobjedu

Sretan vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti - junaci  7. Gardijske brigade PUMA prvi ušli u Knin

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u domovinskom ratu. Na taj dan u zoru 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.
Objavljeno: 05.08.2019. 08:08

Zadnja izmjena: 05.08.2019. 10:06

Foto: 7. gardijska brigada - Puma Facebook

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan u zoru 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Hrvatska zastava na kninskoj tvrđavi uzdignuta je 5. kolovoza 1995. godine u 10:45 sati. Također, 7 gardijska brigada "PUMA" kao prva od brigada Hrvatske vojske ušla je u grad Knin, a na kninsku tvrđavu prvi su s3 popeli: Elvis Mihić (Rijeka), Mario Bilač (Vodice), Eduard Baltić (Čakovec), Ivica Novoselec (Zlatar Bistrica), Jasmin Hadžić (Beli Manastir), Miljenko Hojsak (Lepoglava). Na visoki metalni jarbol prvi se popeo Jasmin Hadžić, a nešto kasnije su i pripadnici 4. gardijske brigade svoju državnu zastavu istaknuli na kninskim zidinama.

Nakon toga je uslijedilo zajedničko povijesno fotografiranje i time je simbolično označeno pobjedonosno i slavno oslobađanje Knina i pobjeda u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, a oslobađanjem Knina ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata.

Podsjećamo kako su na doprinos Oluji dale i druge varaždinske postrojbe. Naime, borci 104. brigade morali su 'forsirati' rijeku kod Karlovca, što je bila iznimno teška zadaća, ali su je oni uspješno ispunili. Pripadnici Specijalne jedinice policije "Rode" ovladali su vrhovima Velebita i sudjelovali u oslobađanju Donjeg Lapca i Gračaca. Sve su to razlozi za ponos, a svim građanima našega kraja čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Komentari