Sjever Europe

Sve o litavskoj prijestolnici doznajte na predavanju u 'Srijedu u muzeju'

Objavljeno: 17.03.2024. 10:08

Zadnja izmjena: 17.03.2024. 10:09

Foto: Ilustracija

U sklopu Srijede u Muzeju, u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin 20. ožujka održat će se se predavanje o glavnom gradu Litve Vilniusu, koji je prošle godine proslavio 700. obljetnicu osnutka, a njegovu povijesnu jezgru UNESCO je 1994. uvrstio u Popis svjetske baštine.

 Vilnius se u pisanim izvorima prvi put se spominje 25. siječnja 1323. godine u pismima koja je veliki litavski knez Gediminas razaslao udruženjima Zapadne Europe pozivajući obrtnike, trgovce i redovnike da dođu u taj grad i ondje započnu svoje djelovanje. U 700 godina svog postojanja povijesna jezgra grada Vilniusa postala je jedinstven primjer srednjovjekovnoga grada u kojem su se ispreplitali utjecaji zapadne i istočne kulture, što se kroz nekoliko stoljeća odrazilo na razvoj politike, arhitekture, kulture i znanosti u velikom dijelu Istočne Europe. 

 Predavanje se organizira u suradnji Veleposlanstva Republike Litve u RH i Gradskog muzeja Varaždin, a pripremila ga je varaždinska profesorica i suradnica obiju institucija Mirjana Bračko. Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan, navode iz Gradskog muzeja. 

Komentari