Trend u sljedeće 3 godine: podaci unutar privatnih 'oblaka'!

Objavljeno: 13.01.2011. 11:11

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: ilustracija

Prema globalnom istraživanju, 52 posto IT stručnjaka izjavilo je kako se koristi ili se namjerava koristiti tehnologijom cloud computinga

Cisco je objavio rezultate globalnog istraživanja (Cisco Connected World Report) o navikama zaposlenika u pristupu informacijama te o mogućnostima korporativnih IT odjela u ispunjavanju zahtjeva za „bezgraničnom" komunikacijom zaposlenika.

Najnoviji rezultati usredotočuju se na trendove vezane uz podatkovne centre, virtualizaciju i "cloud computing" te rastuću ulogu IT odjela u zadovoljavanju potreba mobilnih radnika. Istraživanje je pokazalo kako globalni trendovi i kolaboracija povećavaju suradnju među timovima, utječući na otvaranje novih radnih mjesta u IT odjelima i usvajanje novih tehnologija kao što su virtualizacija i cloud computing.

Dok zaposlenici sve više zahtijevaju neograničeni pristup informacijama izvan radnog mjesta, IT stručnjaci suočavaju se s problemima vezanima uz sigurnost i nadzor podataka.

Primjerice, u 13 zemalja obuhvaćenih globalnim istraživanjem, 52 posto IT stručnjaka izjavilo je kako se koristi ili se namjerava koristiti tehnologijom cloud computinga. Kada je o toj tehnologiji riječ, istraživanje pokazuje da se sada u prosjeku samo 18 posto ispitanika njome koristi, a dodatnih 34 posto to namjerava.

Većina (88 posto) ispitanika predviđa kako će tijekom sljedeće tri godine određeni postotak korporativnih podataka i aplikacija pohranjivati u privatnim ili javnim "oblacima". Jedan od tri IT stručnjaka predviđa kako će u sljedeće tri godine više od polovice korporativnih podataka i aplikacija biti pohranjeno unutar privatnih "oblaka". Kad je riječ o virtualizaciji servera, ona još nije raširena u proizvodnim i neproizvodnim okruženjima.

Samo 29 posto ispitanika virtualiziralo je proizvodne servere, dok je neproizvodne servere virtualiziralo njih 28 posto. Gotovo polovica ispitanika (46 posto) očekuje da će u iduće dvije do tri godine 50 do 100 posto njihovih proizvodnih okruženja biti virtualizirano.

Virtualizacija donosi velike uštede: dvoje od pet (40 posto) ispitanika očekuje smanjenje troškova podatkovnih centara za oko 25 do 49 posto, dok još 30 posto smatra kako virtualizacija donosi do 24 posto uštede.

Kada je riječ o vrhunskim tehnologijama, jedan od tri ispitanika navodi mobilni pristup informacijama kao trend koji će najznačajnije utjecati na podatkovne centre.

Uza sve to, rast će potražnja za IT stručnjacima. Zemlje koje predviđaju najveći razvoj novih IT pozicija su Indija (59 posto), Kina (56 posto), Španjolska (53 posto) i Meksiko (53 posto). Čak 43 posto ispitanika očekuje otvaranje novih radnih mjesta.

Komentari