Dani suvremenog plesa: U subotu projekcija plesnog filma i videa u Kinu Galerija

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 18.06.2013. 20:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

U sklopu Dana suvremenog plesa održat će se projekcija plesnog filma i videa u Kinu Galerija. Ovaj filmski žanr na programu je u subotu, 22. lipnja u 18 sati.

Varaždinska publika vidjet će tri kratka strana filma – "Beach Party Animals", autora Liz Aggiss, Joea Murreya te "Divaldo" i "A.P.A.A.I." kompanije Erre que erre. Od domaćih kratkih plesnih filmova, na programu će se naći "Tajna dvorca I.B." Milana Katića, "Koreografija za kameru i plesače" autorice Vere Maletić, "Pokret" Tamare Bilankov i "Tabula Raza" Sunčice Fradelić.

- Plesni film kombinira koreografiju i snimanje te ta dva elementa razmatra kao cjelinu u istraživačkom procesu u kojoj se ti elementi isprepleću i konačno, kroz filmsku režiju i montažu, slože u jedinstveno djelo. Takvo samostalno djelo u kojemu je koreografija kreirana da bude u potpunosti ostvarena na filmskom platnu, a ne samo dokumentirana, otvorilo je mogućnost postavljanja kriterija novog filmskog žanra te proučavanje novog umjetničkog jezika – rekla je Nela Sisarić, selektorica filmova, inače voditeljica splitskog Iks festival.

Nela Sisarić je za varaždinsku publiku odabrala sedam domaćih i stranih plesnih filmova prikazanih na XONTAKTU od 2008. do 2012. godine. Riječ je o splitskom festivalu koji je svoj programski sadržaj posvetio isključivo promociji plesnog filma i videa kako bi potaknuli publiku na razmišljanje o formi suvremenog plesnog izraza kroz kinomatografski pristup kao njegovu nadopunu.

Program gostovanja XONTAKT ON TOUR ostvaren je u suradnji s festivalima Platforma.hr, Karlovac Dance Festivalom i varaždinskim Danima suvremenog plesa u sklopu programske linije Nomad on the Road te je dio projekta "Plesni film i video – novi filmski žanr, perspektive i budućnost".

Nakon projekcije filmova u Kinu Galerija, publika može razgovarati sa selektoricom Nelom Sisarić, autoricom filma Pokret, Tamarom Bilankov i s Jelenom Mihelčić, plesnom kritičarkom.

Više informacija nalazi se na perform-d-ance.com ili na Facebook stranici Dani suvremenog plesa.

Komentari