Investitori uložili novih 500 milijuna dolara u Facebook

Piše: evz/zimo.co

Objavljeno: 03.01.2011. 20:23

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Goldman Sachs i ruski investitor Digital Sky Technologies uložili su novih 500 milijuna dolara u Facebook, što podiže vrijednost kompanije na 50 milijardi dolara, piše New York Times, a prenosi zimo.co.

Sudeći prema ljudima koji su uključeni u proces ove transakcije, Facebook je sada vrijedniji od kompanija poput eBay-a, Yahoo-a i Time Warner-a.

Jasno je kako je Goldman Sachs — jedna od najvećih investitora sa Wall Streeta, još više osnažio Facebook kojem ovaj novac može poslužiti za “krađu” novih vrijednih zaposlenika koji se trenutno nalaze u drugim kompanijama. Već smo čuli za slučaj preslaska Googleovih zaposlenika na rad u najveću društvenu mrežu.

Ova investicija može biti novi pritisak na Facebook da postane javna tvrtka, kojom se izvršnici već duže vrijeme suprostavljaju. Mark Zuckerberg nedavno je izjavio da ne želi prodati tvrtku niti da želi da postane javna, no s druge strane odbor Facebooka naznačio je namjeru razmatranja za izlazak na burzu u 2012. godini.

Iako investitori nisu komentirali priču oko Facebooka, prema ugovoru, Goldman je investirao 450 miljuna dolara dok je Digital Sky Technologies, sa već ranije uloženih 500 milijuna dolara investirao dodatnih 50 milijuna.

Što ovo znači za Zucka? Pa recimo da će udvostručiti svoje bogatstvo. Koliko? Prema Forbesu trenutnih 6.9 milijardi moglo bi se pretvoriti u 15 milijardi što bi značilo da će Zuck postati kategorija osnivača Google Larry Pagea i Sergey Brina, piše zimo.co.

Komentari