Nova generacija mobilne telefonije u pokretu

Objavljeno: 16.12.2010. 19:04

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: tportal.hr

Nakon GSM-a, EDGE-a i UMTS-a u naš svakodnevni život uskoro će se useliti još jedna kratica: LTE. Ta tehnologija donosi brz prijenos podataka u mobilnoj mreži i bezbrojne nove mogućnosti, uključujući video streaming i mobilno igranje, a mi smo imali priliku prvi put isprobati blagodati LTE-a unutar mreže T-Mobilea, i to u pokretu

LTE (eng. Long Term Evolution - dugoročni razvoj) je tehnologija koja se s pravom može nazvati novom generacijom mobilne telefonije. Suočeni sa sve većom potražnjom za podatkovne usluge, mobilni operateri - među njima i T-Mobile - nadograđivali su svoju mrežu sve moćnijim protokolima za prijenos podataka. Nakon GPRS-a stigao je EDGE, zatim UMTS i na kraju HSDPA.

LTE nudi znatno brži prijenos podataka od svih navedenih tehnologija, teoretski i do 173 Mbit/s (usporedbe radi, HSDPA nudi maksimalnu brzinu downloada od 14 Mbit/s). Također, LTE može raditi na više frekvencijskih spektara, fantastično radi pri velikim brzinama (čak i do 500 kilometara na sat), a može koegzistirati s trenutnim standardima kao što je GSM.

Za krajnjeg korisnika to ponajprije znači brži prijenos podataka u pokretu, bilo putem mobitela bilo USB LTE modema. No LTE donosi još neke blagodati koje smo imali prilike isprobati u posebno opremljenom kombiju, u kojem su nas stručnjaci iz HT-a provozali po zagrebačkim Utrinama i pokazali što nas sve čeka u budućnosti.

Kao prvo, video stream HD razlučivosti preko LTE-a radi savršeno i bez zastajkivanja. Mijenjali smo kanale i uživali u MAXtv programu a sve je to stizalo na televizor odnosno računalo putem običnog USB sticka, koji bismo u prodaji mogli vidjeti, tvrde u HT-u, već krajem 2011. ili početkom 2012. godine, nakon što se obave sva potrebna testiranja, prilagodbe i nadogradnje sustava.

LTE također strahovito dobro radi tzv. handover - dakle prelazak iz dometa jedne bazne stanice u drugi radi besprijekorno, bez ikakvog trzanja i smetnji. Iako se u kombiju nismo igrali, valja spomenuti da smo na nedavnoj HT-ovoj prezentaciji u Hemingway baru u Zagrebu imali prilike vidjeti da LTE ima vrlo nisku latenciju, što znači da igranje čak i naprednih online i mrežnih igara neće biti nikakav problem.

Na kraju, isprobali smo i mobilni reporter u pokretu, uslugu koja omogućuje živi video stream s bilo koje lokacije pokrivene LTE signalom. Kamerman u kombiju snimao je cestu, taj signal slao se na HT-ove bazne stanice i vraćao nazad na naše računalo na kojem smo vidjeli istu tu snimku s kojom sekundom zakašnjenja, što će, kažu u HT-u, u narednim mjesecima biti još smanjeno na ispod jedne sekunde.

Nema sumnje, LTE je fascinantna tehnologija koja će nam u budućnosti donijeti sve blagodati kućnog interneta, ali u pokretu. Video pozivi, gledanje televizije i videa u visokoj razlučivosti, mobilno igranje - sve to već sada radi odlično, a za očekivati je da će HT sve to dodatno nadograditi i poboljšati u 2011. godini, u kojoj se planiraju opsežna testiranja i instalacija opreme.

tportal.hr



Komentari