Stariji korisnici interneta sve više dostižu mlađe naraštaje

Objavljeno: 18.12.2010. 17:03

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: ilustracija

Prema studiji američkog Pew Research Centra za društvena istraživanja, mlađe generacije počele su gubiti prevlast na internetu

Generacijski jaz među korisnicima interneta sve se više smanjuje, objavio je Pew Research Center, američki nezavisni centar za društvena istraživanja. Prema njihovoj novoj studiji, takozvana milenijska generacija u dobi od 18 do 33 godine sve je manje dominantna na internetu. Doduše, mladi su i dalje u prednosti u područjima poput korištenja smartphonea i online povezivanja, no stariji ih sve brže dostižu u trendovima poput online kupnje, gledanja videa i sudjelovanja u društvenim mrežama.

Upravo je u uključivanju u društvene mreže poput Facebooka uočen najveći porast broja korisnika starijih od 45 godina, a iznimno zanimanje za internet pokazuju i sedamdesetogodišnjaci. Općenito se u posljednje dvije godine gotovo udvostručio broj starijih odraslih osoba na društvenim mrežama, navodi Pew Research Center.

Prema istraživanju, mlađa “milenijska” generacija više šalje tekstualne poruke ili igra online videoigrice, dok starije generacije više posjećuju službene stranice vladinih institucija ili na internetu provjeravaju financijske informacije. Zdravstvene informacije prije su najviše tražile starije generacije, no sada je to treća najpopularnija online aktivnost svih korisnika interneta u dobi od 18 ili više godina.

Online aktivnosti koje su popularne među korisnicima svih dobi su kupnja, bankarstvo, email te traženje i uspoređivanje proizvoda i usluga. U Pew Research Centru kažu da jedina internetska aktivnost čija je popularnost oslabjela jest blog, jer se sve više ljudi odlučuje za forme poput Twittera i Facebooka.

Komentari