Lov na 'nebesko kamenje'

U Varaždin stiže najmodernija kamera za praćenje pojave meteora

Objavljeno: 24.02.2016. 15:50

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 17:05

Foto: Alan Pevec

Hrvatskoj meteorskoj mreži koja trenutno ima 30-ak aktivnih kamera za praćenje pojave meteora uskoro bi se, nakon godinu dana pauziranja, trebala natrag pridružiti i varaždinska...

Naime, kako doznajemo od Alana Peveca, koji je uz prof. Krunoslava Rukelja najzaslužniji što je 2011. u Prvoj gimnaziji Varaždin instalirana oprema za praćenje meteora, u Zvjezdarnici Višnjan testiraju se kamere nove generacije od kojih će jedna stići na varaždinsku adresu.

- Rad nadzorne kamere koja je snimala nebo iznad Varaždina svake vedre noći i bilježila pojave meteora prekinut je u kolovozu 2014. godine kada su na Gimnaziji promijenili prozore. Tu „staru“ kameru zamijeniti će nova s modernim softverom i bit će instalirana na mojoj kući – pojasnio je Pevec.

Naš sugrađanin je cijelo proteklo razdoblje kao volonter bio involviran u spomenuti projekt, a bude li sreće, možda će baš kamera na njegovom obiteljskom domu zabilježiti pad „nebeskog kamenja“ u našem kraju.

Inače, prva kamera instalirana na Gimnaziji u Varaždinu je od 2011. do 2014. godine u prosjeku godišnje snimila 7.000 meteora.

Komentari