pripremite svog limenog ljubimca

Top savjeti uz koje će vaš auto spremno dočekati tople dane

24sata.hr

Objavljeno: 04.04.2017. 14:50

Zadnja izmjena: 04.04.2017. 14:51

Foto: Pixabay

Proljeće je stiglo i kao što smo pripremali automobil za hladne mjesece, sada je stiglo vrijeme kad bi trebali pripremiti auto da se sigurno i udobno vozimo tijekom proljeća i ljeta. 

Operite automobil
Pranje automobila je jedan od glavnih poteza koje ćemo svi napraviti nakon zime. Osim što će automobil ljepše izgledati i biti ugodniji za vožnju, pranje ima puno važniju svrhu. Smanjit će štetu koja nastaje tijekom zime zbog bljuzge, soli i ostalih stvari kojima su posipane naše ceste. Zato to prvo proljetno kupanje automobila mora biti temeljito. Ako sami perete vozilo, dohvatite sva teško dostupna mjesta kako bi uklonili moguće naslage soli. Pritom se misli na podnicu, rubove blatobrana, okvire svjetala... 

U kakvom su stanju brisači?
Minusi tijekom zime sigurno su ostavili trag na brisačima. Zaleđena stakla tijekom jutra dodatno troše i uništavaju metlice pa ih detaljno pregledajte. Ako vam na staklima ostaju tragovi to je znak da ih treba promijeniti i ovo je jedan od detalja automobila na kojem bi trebali gledati kvalitetu ispred cijene. 

Provjerite ulje
Zimski mjeseci zahtjevniji su za vaš motor i sada je pravo vrijeme da provjerite razinu ulja u motoru, ako već niste redovito provjeravali proteklih mjeseci. Ako vam još nije vrijeme zamjene ulja, dodajte ulje. To možete učiniti i sami, a ako trebate potpunu zamjenu ulja, najbolje je posjetiti brzi servis gdje će i zbrinuti staro ulje.

Očistite podne tepihe
Ako niste među vozačima koji svake jeseni stavljaju gumene tepihe u auto, velika je vjerojatnost da su vaši sintetički podni tepisi puni prljavštine koja se nakupila s vaših cipela. Uz to, tu može biti i puno soli koja šteti limu ispod podnih obloga. Stoga, izvadite tepihe i temeljito ih operite. Ako je potrebno i zamijenite.

Je li dobar tlak u gumama?
Zima svoj trag može ostaviti i na gumama, zbog čega bi trebali prekontrolirati tlak u njima. Kad već provjeravate tlak u gumama na vozilu, provjerite i rezervnu gumu. Isto vrijedi i za ljetne gume koje ćete sada stavljati na vozilo. Ako to radite kod vulkanizera, provjerite i opće stanje svih guma, kako bi vidjeli jesu li spremne za sljedeću sezonu.

Grebalice slobodno mogu u ormar
Rezervna zimska jakna, deka ili grebalice za led vrlo vam vjerojatno više neće zatrebati. Isto vrijedi i za lance koji su dodatni teret u prtljažniku. Sad je dobro vrijeme da provjerite jesu li vam napunjene baterije u svjetiljci u autu, imate li dodatne boce vode. Prekontrolirajte i dizalicu i sve njene dijelove. 

Pregledajte filter zraka i filter klime
Mnogi od nas muku muče s alergenima zbog čega bi trebali provjeriti stanje filtera zraka. Tijekom zime na njemu se mogu nakupljati razne štetne čestice, pa će čisti filter biti osiguranje kvalitetnije ventilacije. Prljavi filteri mogu prouzročiti i pad snage motora. Jednako tako i filter klime je pogodno mjesto za razvoj bakterija i gljivica pa bi i njega trebali pregledati, osobito jer smo tijekom zime često uz klimu sušili i odmrzavali stakla. 

Kad vam je vrijeme servisa?
Svaki automobil treba redovito održavati, pa je sada i pravo vrijeme da zavirite u servisnu knjižicu kako bi vidjeli je li uskoro taj dan. 

Komentari