zanimljivosti....

Trese vas struja prilikom izlaska iz auta? Ne brinite, niste jedini...

Piše: eMagazin

Objavljeno: 06.05.2021. 08:50

Zadnja izmjena: 06.05.2021. 08:53

Kada izlazite iz automobila često vas pecne struja kad dodirnete vrata? Ne brinite jer niste jedini i ta pojava uopće nije tako rijetka.

Naime, znanstvenici tvrde da je čovjek električki neutralan, ali njegova odjeća, obuća, kao brojni dijelovi automobila koji su napravljeni iz sintetičkih vlakana – najčešći su izvor statičkog elektriciteta. 

Ta „slaba struja“ koja strese vozača prigodom izlaska iz automobila – ponekad se oglasi slabijim peckanjem, ponekad bolnim – stvara se u automobilu trljanjem odjeće o razne materijale, a radi se ponajprije o poliesteru, najlonu, akrilu i drugim materijalima. U automobilu ima danas puno plastike: armatura komandne ploče velikih površina, kolo upravljača, ručice mjenjača, a od sintetskih materijala načinjeni su i tepisi, navlake za sjedala i dr. Radi se, dakle, o velikim površinama, koje u dodiru s tijelom proizvode elektricitet.

Statički elektricitet na sebe privlači prašinu, pa se već i po tome može razaznati koji je dio unutrašnjosti automobila najviše nabijen. Što je u automobilu zrak suhiji akumulirani naboj je nekoliko puta veći, a to se događa kod pretjerane uporabe klimatskog uređaja, koji isušuje zrak. Statički se elektricitet odvodi iz automobila montiranjem antistatičkih traka.

 

Komentari