NOVA PRAVILA

Zar je stvarno došao i taj dan? Od 15. lipnja ukida se roaming u EU!

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 12.06.2017. 16:39

Zadnja izmjena: 12.06.2017. 17:19

Foto: Ilustracija

15. lipanj ove godine važan je datum za sve one koji putuju u inozemstvu i kasnije dobiju veliki račun zbog poziva ili internetskog prijenosa podataka kojeg su koristili u stranoj zemlji. Naime, tog se datuma počinje primjenjivati uredba tzv. RLAH ( u roamingu kao kod kuće), tj, ukida se roaming u EU.

Kako piše na stranici HAKOM-a, za sve pozive koji započinju i završavaju u zemljama EU, Norveške, Islanda i Lihtenštajna primjenjivat će se cijene iz nacionalne tarife koju koristite. Međutim, kod pristupa internetu u roamingu, a kako bi se spriječile moguće zlouporabe, postoji mogućnost ograničavanja korištenja prijenosa podataka po domaćim cijenama. Svaki operater ima obavezu obavijestiti korisnika o količini koja se može koristiti u roamnigu.

Iz Hrvatske u Njemačku?

Ono što je mnogima nejasno je to može li se sada zvati iz Hrvatske u npr. Njemačku ili Austriju. Odgovor je NE. Znači, nova pravila se odnosi samo na komunikaciju unutar navedenih zemalja, a ako zovete iz matične zemlje u inozemstvu, usluge se naplaćuju sukladno odluci operatera.

Mnoga pitanja..

Dakle, dolazni pozivi će također biti besplatni, a općenito je pravilo da roaming usluge koristite sve dok god provodite više vremena u svojoj matičnoj zemlji nego u inozemstvu. Ograničenja u volumenu telefonskog prometa, slanja SMS-ova i korištenja podatkovnog prometa ne postoje, već ih koristite onako kako imate određeno u svojoj tarifi.

Ako još uvijek imate bilo kakvih nejasnoća, slobodno posjetite stranicu HAKOM.

Komentari