Zlatni novac

Uskoro u prodaji zlatne numizmatičke kovanice 'Čipkarstvo u Hrvatskoj'

Objavljeno: 15.10.2023. 10:21

Zadnja izmjena: 15.10.2023. 11:50

Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) donio je ovoga tjedna odluku o izdavanju zlatnih numizmatičkih kovanica "Čipkarstvo u Hrvatskoj”, s prigodnim motivima koji predstavljaju važnu kulturološku baštinu u Hrvatskoj i svijetu, a njihova prodaja kreće  idućega tjedna.

Numizmatičke kovanice bit će izdane u apoenima od 100, 25 i 10 eura. Pritom će se zlatne numizmatičke kovanice od 100 i 25 eura izdati u količini do 1.000 komada, a od 10 eura u količini do 3.000 komada. Odlukom o izdavanju tih kovanica propisano je da se izrađuju od zlata stupnja čistoće 999,9/1000, u tehnici kovanja visokoga kovničkog sjaja. 

Na licu zlatnih numizmatičkih kovanica prikaz je osnovnog motiva stilizirane čipke, u kružnom prikazu, podijeljene na pojedinačne trećine. Svaka od trećina predstavlja različite motive čipke u Hrvatskoj. U donjem dijelu na lijevoj strani prikazan je motiv paške čipke. U gornjem dijelu osnovnog motiva prikaz je detalja lepoglavske čipke, a u donjem dijelu s desne strane prikaz je motiva hvarske čipke. Kružno, uz rub kovanice, ispisan je tekst »ČIPKARSTVO U HRVATSKOJ«.

Na naličju zlatnih numizmatičkih kovanica prikazan je motiv svetomarske čipke. Kružno uz rub numizmatičke kovanice ispisan je natpis »REPUBLIKA HRVATSKA«. Ispod osnovnog motiva čipke nalazi se oznaka nominalne vrijednosti »100«, »25« ili »10«, naziv novčane jedinice »EURO« i godina izdanja kovanice »2023.«.

Autor je likovnog rješenja zlatnih numizmatičkih kovanica akademski kipar Stjepan Divković.

Zlatnici s osnovnim motivima »Čipkarstvo u Hrvatskoj« puštaju se u prodaju 17. listopada 2023.., a prodavat će ih Hrvatska kovnica novca, navodi se u odluci HNB-a.

Komentari